Hlavní obsah

Ministerstvo školství za únik dat o romských studentech zaplatí 450 tisíc

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství bude muset zaplatit pokutu 450 tisíc korun za zveřejnění osobních údajů o romských studentech, kterým stát přiznal příspěvek na pomoc při studiu. Pokutu vyměřil Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), na který kvůli tomu apelovala opozice.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V souvislosti se zveřejněním seznamu romských studentů zařazených do dotačního programu vyměřil ÚOOÚ pokutu 450 tisíc korun,“ sdělila Právu mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Podle ní nabyla pokuta 27. června právní moci poté, co se úřad vypořádal s námitkami ministerstva.

„Pokud by studenti cítili materiální újmu, je to věc občanského zákoníku,“ uvedla Štěpánková s tím, že vymáhat případnou náhradu újmy mohou studenti soudní cestou.

„Za neoprávněné uveřejnění těchto údajů po dobu pěti dnů byla ministerstvu vyměřena částka ve výši 450 tisíc korun, kterou uhradí v příslušné lhůtě. Ministerstvo zároveň připravuje podklady pro škodní řízení, které bude bez zbytečného odkladu zahájeno,“ uvedla mluvčí resortu Kateřina Savičová.

Chládek viní Dobeše, podle exministra chybovala úřednice

Stínový ministr školství a senátor Marcel Chládek (ČSSD) nyní volá k odpovědnosti exministra Josefa Dobeše, za jehož působení k úniku dat došlo. Podle Chládka Dobešova „neschopnost nyní dělá další díru do rozpočtu ministerstva a místo na učebnice či platy pedagogů putují statisíce korun na úhradu zbytečné pokuty“.

Podle Chládka by měl Dobeš zaplatit buď celou částku, anebo se na ní alespoň podílet. V jiném případě by mělo ministerstvo určit odpovědnou osobu a vymáhat škodu na ní.

Dobeš ale tvrdí, že už byl viník dávno nalezen a potrestán. „Pan Chládek mlátí prázdnou slámu, která je už teď dávno prošlá. To je jako by promluvil pravěk. Skutečně nastala chyba, bylo to selhání úřednice, která udělala blbost,“ reagoval Dobeš.

Sám by však po ní úhradu statisícové pokuty nepožadoval. „Tyhle věci se mohou stát. Myslím si, že v tom nebyl žádný úmysl. Dotyčná osoba byla tvrdě potrestána a je otázkou, jestli se na blbost lidi pojišťují,“ řekl Právu exministr.

Ministerstvo ve středečním vyjádření ujistilo, že přijalo opatření, aby k porušení ochrany osobních údajů v budoucnu již nedošlo.

Unikly informace o stovkách studentů

Resort loni v listopadu na webu zveřejnil údaje o celkem 893 studentech, kteří byli v rámci dotačního programu od září do prosince loňského roku podporováni. V tabulce byly u každého jména uvedeny i kontaktní údaje a konkrétní částky, které může student čerpat na školné, stravné, cestovné, ubytování, školní potřeby či pomůcky.

Celková dotace programu dosáhla 4,4 miliónu korun a zapojilo se do něj 181 škol a učilišť, které jsou rovněž uvedeny. Po zveřejnění informace v České televizi ministerstvo odkaz stáhlo. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) začal věc prošetřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám