Hlavní obsah

Barták neuspěl se stížností proti stíhání v kauze Tatra

Bývalý ministr obrany Martin Barták neuspěl s ústavní stížností proti okolnostem svého trestního stíhání v údajné korupční kauze. Soudci ji odmítli jako zjevně neopodstatněnou. Barták měl podle policistů v roce 2008 požádat o úplatek v souvislosti s nákupem automobilů Tatra, začali ho stíhat loni v listopadu. Už předtím Barták neuspěl se stížností proti vleklému vyšetřování.

Foto: Zdeněk Fučík, Právo

Bývalý ministr obrany Martin Barták.

Článek

V nové stížnosti Barták tvrdil, že je stíhán nezákonným způsobem, v kauze chybí důkazy a vytýkaný skutek nevykazuje všechny zákonem požadované znaky trestného činu. Poukázal i na to, že k údajné žádosti o úplatek došlo ve Spojených státech. Zpochybnil proto místní příslušnost Krajského státního zastupitelství v Ostravě, které kauzu dozoruje. Nelíbilo se mu ani to, že je stíhán spolu se zbrojařem Michalem Smržem. Policie podle Bartáka neprokázala žádné vazby, které by jej se Smržem v kauze Tatry nějak spojovaly.

Ústavní soud (ÚS) nezjistil žádné závažné chyby při zahájení stíhání ani v následném postupu žalobců. "Trestný čin, který je v tomto skutku spatřován, je přiměřeným způsobem označen, stejně jako skutečnosti, které odůvodňují závěr o důvodnosti trestního stíhání," stojí v usnesení soudce zpravodaje Miloslava Výborného. Soud rozhodl v červnu bez veřejného jednání, v úterý usnesení zpřístupnil v databázi pod spisovou značkou IV.ÚS 958/12.

Barták měl žádat úplatek

V kauze jde o dodávku nákladních vozidel za 2,7 miliardy Kč. Případ rozvířil někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss. Jako zástupce automobilky Tatra přišel s tvrzením, že v roce 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Barták peníze za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Barták obvinění popírá.

Smlouvu na dodávku terénních nákladních vozidel podepsala Tatra s ministerstvem obrany v polovině prosince 2006, kdy ještě Barták na ministerstvu nepůsobil. S Tatrou měla jako subdodavatel autodílů spolupracovat také česká společnost Praga. Tatra s ní ale ukončila spolupráci kvůli údajně nekvalitním dodávkám, což vyvolalo složitý spor.

Barták loni uvedl, že se jako člen vládní delegace 26. února 2008 zúčastnil prezentace výrobků České zbrojovky na střelnici nedaleko Washingtonu. Delegaci v čele s premiérem Mirkem Topolánkem tam prý oslovili zástupci Tatry William Cabaniss a Duncan Sellars. Měli obavy, aby vláda firmě nevypověděla smlouvu.

Barták podle svého dřívějšího vyjádření pouze překládal Topolánkovi. Tehdejší premiér vyjádřil nevoli nad tím, že Tatra ukončila spolupráci s Pragou, a porušila tak závazek, že podpoří český průmysl. "On tenkrát neřekl nic jiného, než abych mu přeložil větu, že je s tím nespokojen a že by bylo dobré, aby se českému subjektu vykompenzovalo nějakým způsobem, formou jiné zakázky, spolupráce nebo čímkoli toto vyloučení z té zakázky," řekl loni Barták. Cabaniss a Sellars ale později údajně vypověděli, že po nich chtěl Barták peníze za vyřešení problémů mezi Tatrou a Pragou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám