Hlavní obsah

Místo sváteční pohody běhají s lopatami a košťaty

Právo, Patrik Biskup

Obyvatelé desítek domů podél Mochtínského potoka na Klatovsku, které v noci na středu vyplavila blesková povodeň, mohou na sváteční pohodu zapomenout. Téměř nepřetržitě uklízejí. Voda jim do domů naplavila spousty bahna, ze zahrad a dvorků zase museli odstraňovat nánosy písku a další naplaveniny. Venku pobíhají nejčastěji s lopatami a košťaty. S obavou sledují oblohu, ze které se ve čtvrtek odpoledne opět rozpršelo.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Po opadnutí vody následoval úklid

Článek

„Gruntujeme prakticky nonstop. Už jsme stačili naplnit čtyři obří kontejnery. Pomáhá nám celé naše příbuzenstvo. Je to ale nekonečné. Zdaleka nejsme hotovi,“ řekla Právu ve čtvrtek v podvečer Zdena Bytelová z Kocourova. Podél jejího domu protéká potok, jehož hladina při povodni stoupla o půldruhého metru. „Měli jsme tady takovou ochrannou betonovou zídku, kterou proud strhl. Na zahradě nám nezůstalo vůbec nic. Dřevo z našeho dřevníku je po celé vsi,“ pokračovala Bytelová. Škodu odhaduje na statisíce.

Rodinu teď čeká úklid sklepa. „Všechno, co jsme tam měli uskladněné od kompotů přes stavební materiál, je zničené. Kromě toho je tam strašně moc bahna. Dneska jsem už vynosila možná sto kýblů, a to bylo jen z jedné malé plochy. Vidím to tak ještě na celý zítřejší den,“ líčila Bytelová. Další déšť pro ni znamená začít znovu čerpat vodu ze sklepa. „ Po povodni se barák a hladina potoka chovají jako spojené nádoby. Jak stoupá potok, tak nám stoupá voda ve sklepě. Nevíme, co se stalo,“ dodala.

Starousedlíci mluví o stoleté vodě

Podle místostarosty Mochtína Miroslava Bauera živelná pohroma lidi v obci semkla. „Vzájemně si pomáhají. Výrazní podíl na úklidu mají dobrovolní hasiči, kteří splachují bahno. Nejhorší práce už jsou za námi,“ dodal Bauer.

O povodni hovoří starousedlíci jako o stoleté vodě. Nejhorší situace byla v Kocourově a Mochtíně. Hladina jindy nenápadného potůčku stoupla během dvou hodin stoupla o půldruhého metru a z vody se stal ničivý živel. Lidé přišli o domácí zvířata, zničené mají zahrady a někteří z nich i auta. Z domů celou noc odklízeli bahno. Hasiči nasadili několik čerpadel.

První na ráně byl Kocourov ležící v údolí obklopeného ze všech stran kopci, ze kterých se valily proudy vody, a koryto potoka ji nestačilo pojmout. Podle meteorologů v oblasti napršelo až 80 litrů vody na metr čtvereční. Kocourov doplatil na reliéf krajiny, který má právě tam podobu výlevky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám