Hlavní obsah

Řidiči se mohou legálně pojistit proti pokutám, ministerstvo je proti

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči, kteří často porušují předpisy a na pokutách platí tisíce korun, se mohou proti peněž­ním trestům od policie pojistit. Soukromá firma totiž nabízí za 1499 korun na rok, že veškeré řešení a případné placení pokut vezme na sebe. Standardní obchod, nebo nemorální podpora silničních pirátů? Podle ministerstva dopravy spíše to druhé.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Pokuty, například za překročení rychlosti, nemusí řidič platit. Firma slibuje, že za něj vše vyřídí. Ilustrační foto.

Článek

„Vnímáme to jednoznačně negativně. V podstatě se tím říká, že pokud bude člověk soustavně porušovat předpisy, tak se nic neděje. S tím nemůžeme souhlasit,“ řekl Právu mluvčí resortu dopravy Martin Novák.

Služba, kterou nabízí společnost Fleet Control na stránkách www.nechcipokutu.cz, funguje na principu zastupování ve správním řízení.

„Když vás zastaví hlídka kvůli přestupku, sdělíte, že jej chcete projednat ve správním řízení. Nechcipokutu.cz vás ve správním řízení zastoupí a případ vyřeší, aniž by došlo k udělení pokuty či bodů,“ píše se na internetových stránkách firmy.

Ta zároveň dodává, že většinou zvládne celou věc na základě plné moci od přestupce vyřešit bez toho, aby byla jakákoliv pokuta udělena.

„A pokud ne, pokutu uhradíme za vás a navíc poskytneme finanční kompenzaci za každý přidělený bod,“ tvrdí společnost.

Strategie natahování

Podle expertů, které Právo oslovilo, bude strategie firmy jednoduchá: natahovat pomocí nejrůznějších obstrukcí správní řízení tak dlouho, až bude přestupek promlčen.

Pokud totiž nepadne pravomocné rozhodnutí do dvanácti měsíců od zahájení řízení, přestupek už nikdy potrestán být nemůže.

Nestandardní, ale legální

„Jedná se o zcela nestandardní prezentaci zastupování ve správním řízení. Co se však týče našich právních předpisů, tak o porušení zákona nejde,“ komentoval to za ministerstvo dopravy Novák s tím, že i když jde o legální aktivitu, doporučuje ministerstvo před uzavřením smlouvy její důkladné prostudování.

Ze smlouvy přitom mimo jiné vyplývá, že placená služba se nevztahuje na případy přestupků spáchaných pod vlivem alkoholu nebo drog, stejně jako na dopravní nehody a veškeré trestné činy.

Manažer firmy Petr Kocourek službu hájí s tím, že cílem rozhodně není pohrdat přestupkovým řádem: „Je to přesně naopak, v zákonných intencích chránit obviněné z přestupku, a zajistit jim tak spravedlivý proces, kde budou respektována veškerá jejich práva. Druhým cílem je chránit naše klienty před nepřiměřenými pokutami, které mohou dosahovat výše až padesáti tisíc korun.“

Šéf celorepublikové dopravní policie Leoš Tržil se ke službě v těchto dnech nechtěl příliš vyjadřovat.

„Pro nás je důležité to, že každý přestupek musí být potrestán,“ konstatoval Tržil. Přestupky by podle něj měli neukáznění řidiči vnímat se všemi důsledky a následky.

Anketa

Pojistili byste se proti pokutám?
ano
18,1 %
ne
81,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23386 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám