Hlavní obsah

Barták: Žádný tlak na pořízení letounů CASA jsem nevyvíjel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr obrany ve Fischerově a náměstek ministra v Topolánkově vládě Martin Barták v neděli znovu důrazně popřel, že by nějakým způsobem zasahoval do výběru vojenských transportních letounů ve prospěch letadel CASA.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Martin Barták (vpravo) a náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek

Článek

Ve svém prohlášení Barták mj. uvádí:

"V souvislosti s uměle vyvolanou a značně dezinterpretovanou aférou ohledně nákupu letounů CASA armádou České republiky jsem byl kontaktován deníkem MF Dnes, abych se vyjádřil k tvrzením, s nimiž vystoupil podplukovník Generálního štábu AČR Karel Daňhel. Tento důstojník údajně sdělil redaktorům MF Dnes, že byl na jeho osobu vyvíjen ze strany mé a mých spolupracovníků tlak na to, aby k nákupu letounů CASA došlo, a to i přes jejich údajné nedostatky.

K této zcela zavádějící dezinformaci a zjevné nepravdě bych se rád osobně vyjádřil. Zejména zdroj, z kterého pochází nepatří mezi nejdůvěryhodnější. Podplukovník Daňhel byl podle dostupných informací náčelníkem Generálního štábu AČR Pickem zbaven funkce a postaven do dispozice před propuštěním z armády, přičemž ke zbavení funkce je přistupováno pouze v nejzávažnějších případech. Podotýkám, že se tak stalo až za působení ministra Vondry.

Rovněž je známo, že pplk. Daňhelovi byla za vážná bezpečnostní pochybení Národním bezpečnostním úřadem odebrána bezpečnostní prověrka. V celkové souvislosti proto nepřekvapí zcela nepravdivé tvrzení, že by pplk. Daňhel za Generální štáb připravoval veškeré podklady týkající se nákupu letounů CASA.

V době jeho působení na Generálním štábu se naopak vyskytla řada důvodných podezření, že pracoval ve prospěch konkurence firmy EADS CASA. Kategoricky popírám, že bych vyvíjel jakýkoli tlak směřující k pořízení letounů CASA. Těm, kteří znají mechanismy sdílení odpovědnosti na Ministerstvu obrany, je navíc zcela zřejmé, že jsem tak z titulu své tehdější funkce ani činit nemohl. Má role spočívala pouze při směně nepotřebných L-159.

Pokud je dále tvrzeno, že jsem údajně měl nechat vyškrtnout informace o nedostatcích letadel CASA v interních podkladech ministerstva, musím konstatovat že i v tomto případě jde o nehoráznou lež. Letadla ve všech kritériích odpovídala požadavkům armády, které si sama nadefinovala. O tom ostatně svědčí i validní odborné studie, které mají orgány činné v trestním řízení k dispozici. Tyto zcela vyvracejí účelová tvrzení pana Daňhela."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám