Hlavní obsah

České diplomaty má v Sýrii ochránit opancéřovaný vůz

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Válka v Sýrii ohrožuje i tamní české diplomaty. Ministerstvo zahraničí chce po zkušenostech z krizových situací brzy poslat velvyslanci do Damašku opancéřovaný vůz za čtyři milióny korun. Volba padla na BMW X5 xDrive 50i. V žádosti vládě, kterou má Právo k dispozici, Černínský palác urychlený nákup zdůvodnil zhoršenou bezpečnostní situací a žádostí zastupitelského úřadu.

Foto: Archiv Právo

BMW X5 xDrive 50i

Článek

Nákup jako nadlimitní zakázku ve středu vláda posvětila. Podle zmíněného dokumentu se ministerstvo rozhodlo zadat veřejnou zakázku společnosti Invelt, s. r. o., a to proto, že je schopna dodat auto v mimořádně krátké lhůtě.

Ministerstvo žádá terénní pancéřové auto s benzínovým motorem a výkonem minimálně 200 kW. Kromě toho musí mít speciální balistickou ochranu s označením B6. Díky takové ochraně by vůz měl odolat útokům běžnými ručními zbraněmi, výbušninami či bojovými plyny. Samozřejmostí jsou neprůstřelná skla, nezničitelné pneumatiky či vzduchové filtry.

Diplomaty ČR vozí 13 aut s ochranou

„V Sýrii zatím nebylo žádné auto s bezpečnostní ochranou,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář s tím, že tamní ambasáda požádala o vůz, se kterým by mohli diplomaté bezpečněji vyjíždět. Podle Koláře není Damašek jediným místem, kde je nutná větší ochrana diplomatů.

„Máme takové vozy na všech místech, která jsou nějakým způsobem nebezpečná. Namátkou je to třeba Irák nebo Ramalláh či některá africká místa,“ dodal mluvčí. Celkem jde o třináct aut, která jsou buď pancéřovaná, nebo mají nějakou balistickou ochranu.

Kolář tvrdí, že obvykle úřad postupuje tak, že vypíše výběrové řízení na auto, pak na jeho pancéřování. To ale v případech, kdy je dostatek času.

„Jenže do Sýrie jsme potřebovali auto hned a vybrali jsme to, co bylo rychle hotové,“ zdůvodnil mluvčí. Fakt, že speciálně upravené auto může zachránit i život, potvrzuje třeba incident z Iráku, kde před osmi lety na vůz českého velvyslance v Bagdádu zaútočili neznámí ozbrojenci.

Toyota jako řešeto, ale životy zachránila

Auto, v němž se tehdy nacházeli dva členové diplomatovy ochranky, zasáhlo nejméně třicet kulek, avšak posádka vyvázla bez újmy na zdraví. Terénní Toyota Land Cruiser, vybavená pancířem a neprůstřelnými skly, prý byla jako řešeto, ale svůj účel auto splnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám