Hlavní obsah

Noční bouřky páchaly škody v dopravě, blesk zapálil plynovod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silné bouřky, které zasáhly jih a západ území ČR v noci na čtvrtek, páchaly škody zejména v dopravě. Blesk ale poničil také část plynovodu u Chrášťovic na Strakonicku, plyn se následně vzňal. Nikdo ale nebyl zraněn a dodávky plynu pro domácí ani zahraniční odběratele požár neohrozí, sdělil mluvčí společnosti Net4Gas Milan Řepka. Škoda se vyšplhala na pět miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Kde nejvíce udeřily silné noční bouřkyVideo: Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

 
Článek

Blesk udeřil do plynovodu kolem desáté večer. Plyn unikající z poškozeného potrubí nechá firma kontrolovaně vyhořet.

Podle Řepky blesk zasáhl a poškodil tlakové čidlo a přívodní potrubí trasového uzávěru, které má průměr 12 milimetrů. "Poškozené potrubí bylo okamžitě odstaveno z provozu a nyní dochází k jeho řízenému odtlakování," řekl. Trasový uzávěr v Chrášťovicích je pracoviště bez obsluhy, takže blesk a následný požár nikoho nezranil.

"Žádné nebezpečí v okolí nehrozí. Situace je stabilizovaná, takže nejlépe bude nechat plyn z potrubí vyhořet. Hasiči na to na místě dohlížejí," sdělil  operační důstojník jihočeského hasičského sboru. Policie ale preventivně uzavřela silnice v okolí trasového uzávěru plynovodu.

Déšť spláchl České Budějovice a okolí

Na jihu Čech zaplavila v noci voda z přívalových srážek sklepy, garáže, zahrady a někde i obytné části v přízemí domů. Nejhůře dopadly po 22. hodině České Budějovice a některé přilehlé obce. Hasiči napočítali přes sedmdesát výjezdů k čerpání vody a padlým stromům přes cesty.

„Déšť doslova spláchl jihočeskou metropoli. Hasiči zasahovali na desítkách míst společně s dobrovolnými jednotkami. Bojovali především s vodou, která protékala do domů a bytů. Čerpali ji ze zaplavených sklepů, na několika místech odklízeli popadané stromy,“ popsala Právu situaci mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hasiči čerpali v noci na čtvrtek vodu z desítek objektů.

Zmínila, že hodně byla zasažena obec Hrdějovice u Českých Budějovic, kde se na návsi u místního potoka během několika minut vytvořil malý rybník a voda tekla do stavení. „Odhadujeme, že voda se dostala asi do dvaceti domů,“ podotkl jeden ze zasahujících hasičů. Zároveň však také živel odřízl na čas cestu z Hrdějovic na České Budějovice.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hasiči čerpali v noci na čtvrtek vodu z desítek objektů.

Hasiče však museli volat i majitelé domů přímo v centru Budějovic, kde voda vytopila sklepy například v Lidické, Dukelské, nebo Mánesově ulici, ale i přímo na náměstí Přemysla Otakara II. Hasiči zasahovali pozdě v noci například také v další obci u Českých Budějovic. V Borku se voda dostala například do garáže jednoho z domů a úplně zaplavila dva automobily. „Bylo to asi deset minut a měli jsme co dělat, abychom vozy z garáže dostali,“ krčil rameny majitel.

Kromě Českobudějovicka bouřka zasáhla také například Prachaticko, kde hasiči vyjížděli čerpat především ze sklepů ve Volarech a také pozdě v noci Táborsko.

Bouřky páchaly škody na železnici i na silnicích

Silné bouřky v noci a nad ránem způsobily zejména v Plzeňském a Jihočeském kraji komplikace na železnicích a silnicích. Vlaky na některých tratích stále nejezdí kvůli spadlým stromům či výpadkům dodávek elektřiny, několik silnic je neprůjezdných kvůli naplavenému bahnu, nebo protože jsou zatopené. Vyplývá to z informací na webech Českých drah a Ředitelství silnic a dálnic.

Po nárazu osobního vlaku do stromu stojí doprava na trati mezi Zbraslavicemi a Zručí nad Sázavou na Kutnohorsku, před spadlým stromem zůstal vlak stát na trati z Třemošné u Plzně do Horní Břízy. Vlaky nejezdí a jsou nahrazeny autobusem v úseku Chotýčany - Hluboká nad Vltavou-Zámostí na Českobudějovicku, jsou zde spadlé stromy a poškozené trakční vedení.

Překážky na trati komplikovaly dopravu také z plzeňského hlavního nádraží do Třemošné a do zastávky Plzeň-Koterov. Výpadek dodávek elektřiny zastavil vlaky mezi Blovicemi a Nezvěsticemi na Plzeňsku, trakční vedení mělo poruchu mezi Mělníkem a Ústím nad Labem západ.

Vlak před půlnocí vykolejil po nárazu do stromu na trati z pražského Braníka do zastávky Praha-Modřany, zde už je doprava obnovena.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hasiči čerpali v noci na čtvrtek vodu z desítek objektů.

Záplava po přívalovém dešti je v Plaské, Folmavské a Karlovarské ulici v Plzni, uvízlo zde několik vozidel. Jen omezeně průjezdná je po sesuvu zeminy silnice 27 u Třemošné na Plzeňsku. Bahno na vozovce je například v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku, u obce Borek na Českobudějovicku, Řevničově na Rakovnicku a v Prokopově ulici v Rakovníku. Dopravu bahno zcela zastavilo mezi Hlubokou nad Vltavou a Hrdějovicemi na Českobudějovicku.

Reklama

Výběr článků

Načítám