Hlavní obsah

Mrtvých na silnicích v EU loni ubylo, v ČR o 12 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V České republice loni přišlo při dopravních nehodách o život 707 lidí, což odpovídá 67 mrtvým na milión obyvatel. Jde o 16. nejvyšší počet mezi 27 státy Evropské unie. Unijní průměr činil 60 obětí nehod na milion obyvatel, vyplývá z nejnovější zprávy Evropské rady pro bezpečnost silničního provozu (ETSC).

Článek

Počet mrtvých se loni nicméně v ČR snížil o 12 procent ve srovnání s rokem 2010 (802 mrtvých). Vyšší procentuální snížení počtu obětí experti zaregistrovali jen v sedmi státech unie.

Průměrně v EU obětí loni ubylo meziročně o tři procenta, zatímco o rok dříve to bylo o jedenáct procent.

Za tyto celounijní výsledky, které podle představitelů ETSC nejsou nikterak skvělé, může i fakt, že v řadě zemí mrtvých přibylo. Například v Estonsku to bylo dokonce o 28 procent a ve Švédsku o pětinu.

"Musíme znásobit společné úsilí jak na unijní, tak na národní úrovni, jinak EU riskuje, že se jí nepodaří snížit počet mrtvých na silnicích do roku 2020 o polovinu proti roku 2001," uvedl výkonný ředitel ETSC, což je nezisková organizace sídlící v Bruselu.

V EU v roce 2001 přišlo o život při dopravních nehodách na silnicích 113 lidí na milión obyvatel neboli 54 352 osob. Loni to bylo 30 108 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám