Hlavní obsah

Šumpersko zasáhlo zemětřesení, v červnu už druhé

Loučná nad Desnou (Šumpersko)

Obyvatelé části Jeseníků mohli v noci na pátek pocítit zemětřesení. Seismologové ho zaznamenali ve 22:38 o síle 2,3 stupně Richterovy škály. Ohnisko mělo mezi obcemi Loučná nad Desnou a Malá Morávka, uvedl ředitel Ústavu fyziky Země Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně Jan Švancara.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

"Zemětřesení bylo lidmi pociťováno jako krátký, ale intenzivní otřes. Hlášeny jsou i drobné praskliny na omítce," řekl Švancara. Podle něj nejsou zemětřesné jevy v této lokalitě výjimečné. Například v roce 1986 tam odborníci zaznamenali dokonce zemětřesné roje ve vzdálenosti až do 40 kilometrů.

"Letošní rok patří poměrně k úrodným. Zemětřesení jsme ve stejné lokalitě jako ve čtvrtek zaznamenali již 2. června. Tehdy ale bylo slabší, a sice 1,7 stupně Richterovy stupnice," uvedl Švancara.

Podle něj by odborníci uvítali, kdyby lidé, kteří zemětřesení pocítili, o tom podali zprávu Geofyzikálnímu ústavu Akademie věd v Praze.

Starosta zemětřesení prospal

Starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek zemětřesení prospal. "Otřesy ale zaznamenali dva obyvatelé, kteří se na to na úřadě ptali. Překvapilo nás to. V krátké době je to podruhé. Před časem jedna žena zemětřesení také hlásila," řekl Martínek.

Poměrně četný výskyt zemětřesení v oblasti potvrdil i Ondřej Bábek z katedry geologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který se zabývá právě seismicitou Hornomoravského úvalu. "Zemětřesení jsou zde poměrně častá, ale slabá. Pohybují se zhruba do tří stupňů Richterovy stupnice, většina obyvatel si jich ani nevšimne. Zemětřesení od čtyř stupňů Richterovy stupnice jsou již patrnější. Chvějí se například světla na stropě, třesou se okenní tabulky či skla v nábytku," uvedl Bábek.

Na Moravě sledují odborníci zemětřesení ve dvou centrech. Jde o lokalitu okrajového Sudetského zlomu na hranici mezi severní Moravou a Polskem. Tam zemětřesení obvykle dosahují síly mezi 2,2 až 3,3 stupni Richterovy škály. Nejsilněji se tam země otřásla v roce 1986, kdy přístroje zaznamenaly až 3,7 stupně Richterovy stupnice. V prehistorickém období tam ale byla zemětřesení ještě mnohem silnější, až kolem 6,3 stupně.

Druhým centrem zemětřesných jevů je Hornomoravský úval, kam lze zahrnout i zemětřesení ze čtvrteční noci. V posledních deseti letech tam odborníci zjistili desítky slabších otřesů.

V Česku patří k významným zemětřesným lokalitám také okolí Chebu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám