Hlavní obsah

Česku hrozí pokuta kvůli letišti u Českých Budějovic

Právo, Pavel Orholz Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

České republice hrozí od Evropské komise za pochybení úředníků Jihočeského kraje pokuta v řádu desítek miliónů korun. Hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) na to upozornil dopisem, který má Právo k dispozici, už před časem náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vysoká sankce se týká projektu Modernizace Jihočeského letiště České Budějovice, kde přes opakovaná upozornění nebyla vypracována studie EIA posuzující vliv na životní prostředí.

Ministerstvo hejtmana varuje, že k sankci dojde, pokud nebude ČR postupovat v souladu s evropským právem. V tomto konkrétním případě měl pochybit odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví pod vedením Karla Černého a následně i ředitel krajského úřadu Luboš Průša. Zmíněný odbor, jak se konstatuje v dopise, vydal v průběhu několika let osm vyjádření, v nichž proces EIA odmítl s tím, že nenaplňuje dikci zákona, což je naprosto v rozporu s požadavky Evropské komise.

Zjednejte nápravu, požaduje ministerstvo

ČR tak hrozí minimální paušální pokuta 1 773 000 eur a tato suma se dál násobí koeficientem závažnosti pochybení. Minimální výše penále pro ČR je v tomto případě 2500 eur denně. Ministerstvo proto trvá na tom, že je nezbytné pochybení přijatelným způsobem napravit.

Ředitel krajského úřadu Luboš Průša Právu řekl, že řízení rozhodně není ve fázi, kdy by České republice někdo ukládal pokutu. ČR nepřiznala, že by krajský úřad nebo ministerstvo životního prostředí pochybilo. Z hlediska platnosti stavebních povolení a dokumentů provozního řádu, nejsou tyto dokumenty a nemohou být zpochybněny.

Hejtman Jiří Zimola však považuje problém za daleko horší. „Je zjevné, že chyba vznikla při výkonu státní správy na krajském úřadě. Samozřejmě, že to nemá nic společného se samosprávou kraje. Stejně však nyní kraj a jeho samosprávné orgány musí průšvih úřadu, který spadá pod stát, řešit, “ reagoval na dotaz Práva Zimola s tím, že případná sankce by se dotkla rozpočtu Jihočeského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám