Hlavní obsah

Vinaři sesbírali 30 tisíc podpisů proti uvalení daně na víno

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vinaři z České republiky se ohradili proti vládnímu návrhu na zavedení daně z tichého vína a začali sepisovat petici. Pod ni se do čtvrtka podepsalo přes 29 500 lidí, přičemž Svaz vinařů rozhodl petiční akci ještě prodloužit.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vinaři se bouří proti dani z tichého vína, která by měla začít platit od roku 2014. Podle návrhu z dílny ministerstva financí by byla na litr vína uvalena daň deset korun. V současné době platí v Česku nulová sazba.

„Vzhledem k tomu, že vláda sice vyřadila návrh na zavedení nenulové sazby spotřební daně na tiché víno z prvního protikrizového balíčku, ale počítá s tímto návrhem v jeho druhé podobě s platností od roku 2014, je zde možnost v petiční akci pokračovat,“ rozhodl Svaz vinařů s tím, že k poslednímu květnovému dni se pod petici podepsalo celkem 29 569 lidí.

V petici vinaři upozorňují, že by zavedení daně vážně poškodilo celý sektor vinařství a vinohradnictví. „Kromě toho by negativní důsledky tohoto opatření dopadly i na navazující obory, zejména v cestovním ruchu. Spotřební daň z vína nemá žádný vinařský stát v Evropské unii,“ upozorňují.

Proti zavedení daně z tichého vína a zrušení tzv. zelené nafty protestovali zemědělci minulou středu. Se zhruba dvěma tisíci zemědělskými stroji zablokovali na dvě stě silnic po celé republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám