Hlavní obsah

Protestující zemědělci s traktory blokovali silnice po celé republice

Právo, Novinky, ČTK, ib, hon, alf, mhr, pko, ner, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemědělci ze všech koutů republiky vyjeli ve středu na silnice s těžkými stroji, aby jimi blokovali dopravu. Protestovali tak proti plánovanému zrušení zelené nafty a zavedení daně na tiché víno. Na mnoha místech jezdily traktory s velkými rozestupy, takže je šlo předjíždět, a kolony nebyly výrazné.

Zemědělci blokují silnice v ČRVideo: Jan Dušek, Novinky

 
Článek

Agrárníci vyjeli se svými stroji již ráno, oficiálně začala jejich protestní jízda v 09:00 a trvala do 11:00. Blokáda se dotkla 12 krajů ze 14. Vyhnula se Libereckému kraji a Praze.

"Účast překonala naše očekávání. Zapojilo se 2067 kusů techniky, převažovaly traktory. Tras bylo rovných 200," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Na poslední chvíli se údajně k protestům připojila řada zemědělců, kteří dopředu účast neavizovali. Původně se totiž počítalo zhruba s 1600 zemědělci na 185 úsecích.

Zemědělci u PříbramiVideo: Novinky

Provoz na komunikacích zpomalovaly traktory s přívěsy i bez nich, nákladní automobily a další doprovodná vozidla. Protestující zemědělce podporovaly další stovky vozidel, která se sice jízd neúčastnila, ale při polních pracích byla označena na znamení solidarity s demonstranty.

Na Plzeňsku kolem stovky strojů

Na silnice v Plzeňském kraji vyrazilo kolem stovky traktorů. Komplikace se týkaly všech okresů kromě Tachovska. Více než tři stovky traktorů, nákladních vozidel i doprovodných osobních aut vyjely na středočeské silnice, kde kolony zpomalily dopravu zhruba na čtyřech desítkách míst v kraji.

Foto: Aleš Honus, Právo

Protestující zemědělci své stroje náležitě vyzdobili.

Do protestů zemědělců v Královéhradeckém kraji se podle předběžných zpráv  Agrární komory mělo zapojit na 150 strojů. Dopravu plánovali svou pomalou jízdou zbrzdit na zhruba dvou desítkách úseků silnic v kraji.

Na Vysočině vyjelo asi 300 vozidel

Na Zlínsku vyjelo na silnice protestovat kolem 70 traktorů a těžké zemědělské techniky. Traktory se pohybovaly konstantní rychlostí 25 km/h a udržovaly od sebe odstup 25 až 50 metrů, aby bylo možné je předjíždět. I tak se ale za nimi vytvořily až několik stovek metrů dlouhé kolony. Podle policistů ale výraznější problémy nenastaly.

Zemědělci blokují dopravu v ČRVideo: Právo

Na Vysočině zdržovalo dopravu podle prvních odhadů kolem 300 traktorů a jiných zemědělských strojů s transparenty. Řidiči na ně narazili na skoro třech desítkách frekventovaných úseků silnic převážně I. třídy. Protestní jízda měla v tomto tradičně zemědělském kraji zřejmě největší podporu. Techniku na silnice poslaly desítky zemědělských podniků ve všech pěti okresech kraje.

Foto: Aleš Honus, Právo

Protestující zemědělci vyjeli se svými stroji na silnice.

Traktory s přívěsy i bez nich a také doprovodná vozidla s vlajkami a transparenty brzdily provoz také na jihočeských silnicích. V Moravskoslezském kraji vytáhla na silnice více než stovka zemědělských strojů a traktorů. "Zrušení zelené nafty by bylo další ránou do vazu domácí produkce,“ komentoval to ředitel agrární komory v Moravskoslezském kraji Robert Kučera.

Do protestu se zapojili zemědělci v okresech Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín a Opava. Například z Opavy ve směru do Krnova vyjela asi ve čtvrt na deset kolona patnácti strojů. Podobná kolona vyrazila z Opavy i ve směru na Olomouc. V Novém Jičíně zase traktoristé blokovali kruhové objezdy.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Zemědělci vyjeli k protestu i na Olomoucku.

Také na Hané protestovaly desítky zemědělců. Celostátní protest podpořili například pěstitelé z Olomoucka. V Olomouci vyjely v 9:00 na okružní jízdu městem dvě desítky traktorů. "Vybrali jsme široké komunikace, na kterých by neměl být problém kolonu předjet. Nechceme nikomu komplikovat život, ale chceme veřejnost upozornit na problém, který nás tíží," uvedl předseda představenstva olomoucké Agrární komory Vladimír Dosoudil.

Protest zemědělcůVideo: Právo

Protesty dvou stovek zemědělců zpomalovaly dopravu na 19 místech v Jihomoravském kraji. Z některých regionů hlásili organizátoři vyšší účast, než v minulých dnech oznámili. K protivládní akci se připojili další zemědělci i vinaři, protestovalo se také na Vyškovsku. Několik desítek zemědělských strojů vyrazilo blokovat i jednu z nejfrekventovanějších silnic na jižní Moravě 1/43 z Brna na Svitavy. Policisté na některých místech stahovali zemědělce ke krajnici, aby ostatní auta mohla projet.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na některých silnicích se za pomalu jedoucími stroji zemědělců tvořily kolony.

Zemědělci v Pardubickém kraji si ke svým protestům vybrali jen jedenáct úseků silnic, většinou prvních tříd.

Protest zemědělců

Zemědělci protestují proti zrušení takzvané zelené nafty, tedy navrácení 60 procent zemědělcům ze spotřební daně, již zaplatili při nákupu paliva do svých strojů. Nesouhlasí také se zavedením spotřební daně na takzvané tiché víno.

Agrárníci již dříve uvedli, že chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat.

Největší nevládní organizace českých zemědělců v polovině dubna vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS) k jednání o zachování daňových úlev u nafty a dala mu ultimátum do konce dubna. Nečas však prý dodneška na výzvy nereagoval.

Kolona asi 15 zemědělských strojů včetně kombajnu vyrazila krátce před 9:30 protestovat do centra Mostu. Zemědělci pomalou jízdou protestovali také na většině hlavních tahů v Ústeckém kraji. Na silnice podle ředitele Krajské agrární komory Ústeckého kraje Františka Loudáta mělo vyjet kolem 220 traktorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám