Hlavní obsah

Bývalý člen ODS Doktor licituje s vládou, uškodil si tím u Jihočechů 2012

Právo, Vladimír Vácha
České Budějovice

Poslanec, bývalý člen ODS Michal Doktor se zřejmě výrazně neprosadí v regionálním uskupení Jihočeši 2012, které si dává za cíl rozbít současnou krajskou koalici ČSSD-ODS. Nestal se lídrem hnutí pro podzimní volby, má být až sedmičkou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Doktor.

Článek

Zato se o něm ve veřejnosti hodně ví kvůli tomu, že sice podpořil vládu, ale natahuje ji na skřipec například kvůli zvyšování daní. Doktor loni na podzim opustil ODS poté, co se nestal ministrem průmyslu a obchodu, neboť premiér Petr Nečas dal tehdy přednost šéfovi jihočeské ODS Martinu Kubovi.

„Na navržené podobě kandidátky, o níž se definitivně bude rozhodovat příští čtvrtek, figuruje Doktor až na sedmém místě,“ řekl Právu zdroj, který je dobře informován o jednání a debatách uvnitř Jihočechů. „Některým starostům menších obcí, kteří s Jihočechy sympatizují, se nelíbilo, že by měl být dvojkou nebo dokonce jedničkou. Vadí jim jeho stálé vazby na některé členy ODS, včetně toho, že při hlasování o důvěře vládě koalici podpořil,“ dodal zdroj.

Uvedl, že v tuto chvíli nikdo nezpochybňuje navrhovanou jedničku, rovněž bývalého člena ODS a současného ředitele krajského úřadu Luboše Průšu. Poté, co Doktor uvnitř Jihočechů ztrácí vliv, má šanci se stát dvojkou primátor Českých Budějovic Juraj Thoma, který vystoupil z ODS před bezmála dvěma roky, co jej mateřská ODS odvolala z postu primátora.

Thoma pak slavil návrat na radnici pod vlajkou hnutí Občané pro Budějovice společně s dalšími bývalými členy ODS. V politických kuloárech se dlouho spekulovalo, že se Thoma objeví na společné kandidátce TOP 09 a STAN, neboť je názorově blízko šéfovi poslaneckého klubu TOP 09/STAN Petru Gazdíkovi, který ho v komunální kampani před dvěma lety výrazně podporoval. Nakonec se ale primátor zřejmě rozhodl pro Jihočechy.

„Tyto spekulace nebudu komentovat,“ reagoval na dotaz Práva Thoma. Dodal, že 17. května bude všem možným úvahám konec, neboť tehdy Jihočeši svou krajskou kandidátku zveřejní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám