Hlavní obsah

Pražané se bouří proti polonahým prostitutkám ve výloze

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Známá vykřičená ulice Ve Smečkách u Václavského náměstí má novinku, která i otrlým místním vyrazila dech. Za okny nového podniku se tu nabízejí polonahé dívky, které při uspokojování zákazníka pouze zatáhnou závěs, stejně jako v Amsterdamu.

Žena tančí za oknem v ulici ve Smečkách Video: Novinky

 
Článek

I když se lidé, kteří bydlí přímo v ulici Ve Smečkách či v jejím okolí v Praze 1 před otevřením dvou nových erotických podniků stejně tak jako radnice první městské části bouřili, nebylo jim to nic platné. To, čemu však už od neděle 29. dubna přihlížejí, jim vzalo dech. Nevyrostl zde další vykřičený dům zvenku zářící neony a lákající zákazníky neodolatelnými nápisy a pobídkami místních naháněčů, ale rovnou okna lásky známá z amsterdamské Red Light District.

Dívky v oknech nejsou mnohdy ani oděny do spodního prádla, jak původně provozovatelé slibovali, a zákazníci, kteří jsou lákáni na striptýz za 290 korun, dostanou i mnohé jiné sexuální služby za překvapivě nižší ceny než v podnicích sídlících o pár metrů dál.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Nově otevřený erotický klub poskytuje sexuální služby přímo v oknech domu v ulici Ve Smečkách.

„Zvlášť to, jak jsou služby těchto prostitutek levné, řekněme zhruba o polovinu než jinde, sem přitahuje nejen turisty, ale i spoustu různých živlů, kteří je zde okukují. Navíc co vím, když přijde zákazník dovnitř k nějaké z těch vystavených žen v okně, tak se s ní domluví rovnou na nějaké sexuální službě, za kterou zaplatí za půl hodiny asi 600 korun. Ona jí pak zákazníkovi poskytne přímo v tom pokojíčku, jen zatáhne závěs,“ popisuje dosud nebývalé praktiky v hlavním městě jeden z rozčílených obyvatel ulice Ve Smečkách.

Město vytklo nedostatek únikových východů

Z nových klubů nejsou kromě obyvatelů okolí nadšeny ani podniky s nimi sousedící, ale jak to vypadá, nedá se s tím nic dělat. Zákon proti prostituci Česká republika nemá a magistrát hlavního města se k posouzení nové vyhlášky dostane až na podzim.

Praha 1 provozovatelům vytkla zatím jen nedostatek únikových východů. „Stále se scházím s vedoucími živnostenského a stavebního odboru, ale kromě bezpečnostních opatření, kde jsme zažádali o nápravu, na ně nic nemáme. Chybí nám legislativní nástroj. Poté, co otevřeli, je možné jim vytknout reklamu na sexuální služby na veřejnosti. Ale jinak je to soukromý dům, takže jsme jen požádali policii o dozor,“ řekl Právu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

„Pan starosta i pan primátor nás požádali o zvýšenou hlídkovou činnost. V noci budeme mít na místě trvale jednu hlídku, která bude ovšem chybět někde jinde. Já osobně jsem to tam viděl a považuji to za mnohem odvážnější projev, než mají jiné podniky v tomto místě, ale obávám se, že nic vlastně neporušují. U nás nejsou stanovená přesná pravidla a tito podnikatelé mají vždy velmi dobré právní zastoupení, takže policie musí velmi přesně prokazovat účel kontroly,“ sdělil Právu šéf pražských strážníků Ludvík Klema.

Doplnil, že uvnitř těchto podniků většinou problémy nejsou, ty městská policie očekává v jeho okolí. „Pokud půjde o takto dostupné služby, mohou se za nimi sjíždět jak turisté, tak i tuzemští návštěvníci Prahy a problémy s výtržnictvím, alkoholem nebo drogami v tu chvíli budou v okolí takového podniku, kam se tito lidé budou stahovat,“ dodal Klema.

Obyvatelé mohou podat stížnost

Že by se s těmito výlohami hlavní město vypořádalo podobně jako v Dubí, kde přísnými vyhláškami a jejich ještě přísnější kontrolou otrávili zákazníky a až dvousettisícovými pokutami za porušení povolené otevírací doby do 22 hodin i provozovatele tak, že až na čtyři zbylé podniky tyto vykřičené domy zavřely, v hlavním městě fungovat podle Lomeckého nebude.

„I my tam máme namířené kamery, ale nemůžeme zveřejňovat to, co natočí, kvůli ochraně práv a soukromí. Navíc, je tu mnohem větší fluktuace cizinců a podle posledních informací se novou normu chystá pracovní skupina magistrátu vytasit až na podzim. Ale tady podle mne není na co čekat. Musí se to řešit hned,“ dodal rázně Lomecký.

Jediné, co nespokojeným obyvatelům zbývá, je oficiální stížnost na policii, kvůli buzení veřejného pohoršení. „Tu však musí podat více osob najednou a jediné, co zřejmě provozovatelům i tak hrozí, je správní řízení, které sice může vést k soudu, ale ten klidně potrvá i několik let,“ nastínil cestu, kterou mohou využít pobouření Pražané, šéf pražské městské policie.

Anketa

Pobouřily by vás polonahé dívky ve výloze v centru města?
ano
34,1 %
ne
65,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26320 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám