Hlavní obsah

Pražská ZOO představila největší stavbu v historii - unikátní sloní výběh

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V ZOO Praha byl dokončen nový pavilon slonů, který splňuje nejnáročnější požadavky na jejich chov. Jedná se zároveň o největší stavbu v historii pražské zoologické zahrady i v celé střední Evropě.

Nový výběh slonůVideo: Novinky

 
Článek

Zásadním impulsem pro vznik projektu byla povodeň v roce 2002, která ukázala, že stávající umístění prostoru je například z evakuačního hlediska naprosto nevhodné. Tehdy katastrofu nepřežil jeden sloní samec a samice hrocha. Dalším nedostatkem Pavilonu velkých savců jsou nedostatečné parametry a velký chlad z důvodů absence tepelných izolací.

Do nově postaveného pavilonu se vejde až deset slonů indických. Jsou tu boxy pro jednotlivé samce a samice, které jsou doplněny společnými prostory. V jejich centru se nachází bazén vyhřívaný na teplotu 20 stupňů Celsia, pískoviště na hraní a například členité stěny - takzvaná sloní „drbátka“. Podlahy jsou pokryty měkkou nášlapnou vrstvou a jsou také vyhřívané.

Celý interiér je navíc vybaven množstvím stropních zářičů, které mají i v největších mrazech zajistit dostatek tepla. Masivní ocelová vrata, která oddělují jednotlivé místnosti, mají hydraulický, elektrický nebo manuální pohon. Specifika prostoru navíc umožňují zvířata ponechávat v noci neuvázaná. Podle slov ředitele pražské ZOO Miroslava Bobka je tu množství oceli odpovídající třem velkým tankům.

Zastavěná plocha pavilonu o 1400 metrech čtverečních patří k chovatelskému zázemí expozice slonů, které bude skryto v zeleni a nebude na rozdíl od venkovního výběhu přístupné zrakům návštěvníků. Výjimkou je možnost sem nahlédnout z vyhlídky, k níž povede visutá lávka. Venkovní výběh slonů o rozloze 8681 metrů čtverečních pak umožní návštěvníkům pozorovat tato zvířata z několika vyhlídek v jejich přirozeném prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám