Hlavní obsah

Většina lidí chce předčasné volby, ukázaly průzkumy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Většina obyvatel se v rychlých průzkumech vyslovila pro konání předčasných voleb. Podle agentury Median, která průzkum vypracovala pro TV Prima, je pro toto řešení stávající situace 80 procent lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD, zleva Lubomír Zaorálek, David Rath a šéf strany Bohuslav Sobotka

Článek

Naopak si toto řešení situace nepřeje 16 procent lidí. Ostatní neví. Když už by volby byly, 53 procent dotázaných preferuje termín v létě 2012, 39 procent pak termín podzimní, v němž by se volby do Sněmovny spojily s volbami do Senátu a krajských zastupitelství.

Častěji se pro předčasné hlasování o složení Sněmovny vyslovili lidé starší a bez maturity. V průzkumu bylo osloveno 650 lidí.

Měly by být předčasné volby?
MedianStem/Mark
Ano8055
Ne1636
Nevím49

V obdobném průzkumu agentury Stem/Mark pro Českou televizi se pro předčasné volby vyslovilo 55 procent lidí, opačný názor má 36 procent lidí. Rozložení hlasů pro termín je podobné, 45 procent je pro termín v červnu, 43 procent pro podzim.

Více než pětina lidí podporuje variantu menšinové vlády ODS nebo koalice ODS s TOP 09. Osmnáct procent lidí se vyslovilo pro menšinovou vládu ČSSD.

Předčasné volby prosazuje především levicová opozice a nebrání se jim ani ODS a TOP 09. Mluvit se o nich začalo poté, co grémium Věcí veřejných v úterý rozhodlo opustit vládní koalici. Od té doby ale své rozhodnutí mění. Vládní strany se pokusí do úterý příštího týdne dohodnout. [celá zpráva]

Anketa

Měly by být předčasné volby?
ano
35,3 %
ne
61,2 %
nevím
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50018 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám