Hlavní obsah

Pitra dopraví do Česka policie, ministerstvo obdrželo oficiální vyjádření švýcarské strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, který je od července 2010 ve švýcarské vazbě, se vrátí do Česka. Ministerstvo spravedlnosti v úterý obdrželo oficiální vyjádření švýcarského ministerstva spravedlnosti, že stáhl svou žádost o azyl. Převoz do České republiky zajistí policie, řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

Foto: Právo

Tomáš Pitr

Článek

Mluvčí ministerstva se nechtěl k celé věci více vyjadřovat. "Z bezpečnostních důvodů a na žádost švýcarské strany nebudou k realizaci vydání zveřejňovány žádné podrobnosti," uvedl.

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr byl zadržen předloni v červenci ve švýcarském Svatém Mořici a od té doby je v tamní vydávací vazbě. Česká republika okamžitě požádala o jeho vydání a na konci loňského září švýcarský nejvyšší federální soud české justici vyhověl. Pitr však kvůli obavě o život a údajné podjatosti české justice požádal ve Švýcarsku o azyl.

Pitr byl v Česku dvakrát odsouzen. Nejdříve jej Vrchní soud v roce 2006 potrestal spolu s Miroslavem Provodem za daňové delikty z roku 1994 pěti lety vězení. O čtyři roky později dostal Pitr souhrnný šestiletý trest v souvislosti s obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.

V prosinci roku 2011 však pražský městský soud rozhodl o obnově řízení v kauze daňových deliktů. Soud v případě Provoda zrušil celý výrok o vině, u Pitra se to týkalo části skutků. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné, protože státní zástupce proti němu podal stížnost. O té bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám