Hlavní obsah

Evropské dotace získají jen země, které je využívají správně, vzkázal eurokomisař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dotace z evropských fondů budou v letech 2014 - 2020 k dispozici jen pro země, které zabezpečí jejich správné využití. Na tiskové konferenci po jednání s premiérem Petrem Nečasem to ve čtvrtek řekl eurokomisař Johannes Hahn. Evropská komise tento týden pohrozila Česku zastavením unijních dotací, pokud vláda nedá do června do pořádku kontrolu a audit dotačních programů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Eurokomisaři Johannes Hahn (vlevo) a Lászlo Andor (uprostřed) s premiérem Petrem Nečasem

Článek

"V zájmu České republiky je řešit situaci co nejrychleji," uvedl komisař. "Jsme si plně vědomí dopadu, jaký mají peníze z fondů na český rozpočet, že je obrovský rozdíl, jestli tu peníze budou, nebo nebudou," dodal Hahn.

Česká republika zatím z EU víc dostává, než do unijního rozpočtu odvádí. Právě s čistými příjemci unijních peněz, jako je Česko, povede podle komisaře EK o penězích na příští rozpočtové období tvrdá vyjednávání.

Úředníci z EK označili pět slabin získávání dotací v Česku. Výtky mají hlavně vůči základnímu nastavení a nezávislosti auditního systému, způsobu kontroly vykonávané řídícími orgány, a požadují zpřísnění personální politiky.

Vláda už oznámila nápravná opatření. Hlavní změnou bude převedení auditu pod ministerstvo financí. Výhrady EK k absenci zákona o státní službě chce ministerstvo pro místní rozvoj řešit metodickými postupy pro výběr zaměstnanců ve strukturálních fondech. "V září vláda schválí nový služební zákon, který by tento problém měl řešit systémově," poznamenal dnes Nečas.

Dalším nápravným opatřením má být podle premiéra zřízení speciálního útvaru na ministerstvu pro místní rozvoj, který bude úředníkům radit ohledně čerpání dotací. Podobný útvar má vzniknout také na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jenž bude mít na starosti správné zadávání zakázek, které se platí z peněz z Bruselu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám