Hlavní obsah

Nový řád chtěl i Hitler, pustil se Kalousek ostře do Holešovské výzvy

Holešovská výzva protestuje proti demokratickému systému jako takovému, uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). V souvislosti s Výzvou se konalo v poslední době několik protivládních demonstrací, jichž se zúčastnily tisíce lidí. Kalousek se do organizátorů pustil hodně tvrdě, když jejich snění o "novém řádu" přirovnal k plánům Adolfa Hitlera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v Otázkách Václava Moravce s jihomoravským hejtmanem a místopředsedou ČSSD Michalem Haškem

Článek

"Samozřejmě, že to beru velmi vážně. Protože pokud jsme sledovali výstupy Holešovské výzvy, včetně jejích mluvčích, tak to nebyly protesty proti vládě a vládním krokům. To byly protesty skutečně proti demokratickému systému jako takovému," řekl Kalousek.

Tito lidé podle něj sní o "nějakém novém spravedlivém řádu", což je cesta do pekel. "O novém spravedlivém řádu kdysi mluvil i jakýsi malíř pokojů v Německu," řekl Kalousek v narážce na Adolfa Hitlera.

Podle Kalouska je nutné odlišit legitimní protesty proti postupu vlády a protesty lidí, kteří protestují proti tomu, že existuje demokratický systém a jeho instituce. "Já se obávám, že ta demonstrace, která tady byla, a zejména to, co potom předváděl její mluvčí v televizi, byl útok na samotný systém," dodal.

Lídr protestů chce zrušit politické strany

Jeden z iniciátorů Holešovské výzvy Slávek Popelka v pátek v ČT v pořadu Hyde Park řekl, že protest je namířen především k tomu, aby vláda i prezident odešli a byla ustavena vláda odborníků. Lidé si podle něj nepřejí zastupitelskou demokracii. O zásadních věcech by podle něj lidé měli rozhodovat v referendu. Prvním krokem k nastolení skutečné demokracie podle Popelkových představ bude zrušení politických stran. Lidé potom podle jeho představ vyberou ze svého okolí své zástupce, kterým důvěřují, a tyto lidi pak delegují na vyšší místa.

"Já jsem především přesvědčen, že lidem dochází trpělivost a dochází jim dech," podotkl Kalouskův oponenti v diskusi, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Vládě vytkl například to, že trpělivě budovaný sociální smír rozvrátila a stačil jí na to rok a půl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám