Hlavní obsah

Padají teplotní rekordy staré více než 100 let

Právo, Novinky, fal, jas, hon, pab, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Díky velmi teplému počasí padly v pátek již ve 12 hodin na řadě míst teplotní rekordy. V Příbrami byl překonán dokonce rekord z roku 1899. Nejtepleji bylo v Českém Krumlově, kde teplota překonala 22 stupňů. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

ČHMÚ zaznamenal již k pátečnímu poledni překonání rekordů na 21 místech. V Příbrami například naměřili 18,9 stupně, čímž byl překonán dosavadní rekord z roku 1899, který měl hodnotu 15,1 stupně Celsia.

Nebývalé teplo panovalo především v jihočeském regionu. Například v Českých Budějovicích naměřili meteorologové 20,6 stupně Celsia. Dosavadní rekord pocházel z roku 1945 a měl hodnotu 20,2 stupně Celsia.

Jeden z největších rozdílů mezi starým a novým rekordem zaznamenala stanice Churáňov na Šumavě, kde po 14. hodině naměřili 16,1 stupně Celsia. V roce 2004 zde jako rekord hlásili 12,8 stupně.

„Vysoké teploty byly i na jiných místech jižních Čech, ale o rekordech nemůžeme hovořit, protože stanice nemají dlouhou dobu pozorování,“ sdělil českobudějovický meteorolog Martin Modlitba. Nejtepleji bylo v Českém Krumlově - 22,1 stupně.

Na Domažlicku padl půl století starý rekord

Také v Praze vystoupala rtuť teploměrů přes 20 stupňů. Například na Karlově byl překonán rekord z roku 1945. Naměřeno bylo 21,2 stupně Celsia. O jeden stupeň méně bylo naměřeno v Libuši. Ruzyňských 19,6 stupně Celsia překonalo původní rekord z roku 1961. Naopak 130 let starý rekord z Klementina překonán nebyl.

Příjemné jarní teploty panovaly v pátek také na severovýchodě republiky. Teplotní denní rekord padl v Krnově, kde naměřili 17 stupňů, dosavadní rekord činil o devět desetin méně.

„Jde o rekord pro tuto měřicí stanici a pro tento den 16. března,“ řekl meteorolog Tomáš Ostrožlík z ČHMÚ v Ostravě. Dodal, že nadprůměrné teploty panovaly na většině území kraje a na řadě stanic se odpoledne k denním rekordům blížily.

Více než 20 let starý teplotní rekord padl v Plzni. Na stanici v Bolevci naměřili meteorologové v pátek ve tři odpoledne 21,7 stupně, což je o 3,1 stupně více než dosavadní maximum z roku 1991.

„Překonána byla teplotní maxima i na dalších místech v Plzeňském kraji. Například ve Staňkově na Domažlicku měli v pátek nejtepleji za posledních 52 let. Rtuť teploměru se tam vyšplhala na 21,1 stupně,“ uvedl Jan Sulan z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něho by i sobotní teploty mohly atakovat rekord, i když 17. březen byl v roce 2004 velmi teplý. „Rekord zatím drží Nepomuk, kde jsme tehdy naměřili 22 stupňů,“ dodal Sulan.

Reklama

Výběr článků

Načítám