Hlavní obsah

Sociální pracovníci dostanou přidáno, přiblíží se zdravotníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výdělky lidí, pracujících v sociálních službách, by měly v příštím roce růst a přibližovat se příjmům zdravotníků. Shodlo se na tom ve středu vedení zdravotnických odborů s ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09). Není však zatím jasné, o kolik by si dotyční mohli přilepšit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Po dlouhé době jsme se konečně dostali k nějakému konkrétnímu řešení. Dohodli jsme se s panem ministrem, že se začne pracovat na úpravě nařízení vlády, které upravuje platové tarify," uvedla šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb Dagmar Žitníková.

Tabulky, podle nichž se řídí příjem zaměstnanců v sociálních službách, by se tak měly začít přibližovat tabulkám zdravotníků. Ti si vydělají víc než pečovatelé a lidé v dalších profesích, kteří se starají o seniory, postižené a další potřebné. Zdravotníkům se navíc měl letos od ledna příjem zvednout, a to o 6,25 procenta.

V sociálních službách pracuje zhruba 43 tisíc lidí. I s příplatky za přesčasy, noční a víkendy si vydělají měsíčně kolem 11 až 12 tisíc korun čistého. Díky přesunu do zdravotnických tarifů by si podle odborářky mohli přilepšit asi o 1500 korun za měsíc. Vyšlo by to zhruba na 1,2 miliardy korun.

Spíš než to, že by lidé v sociálních službách dostávali peníze rovnou podle zdravotnických tabulek, je ale pravděpodobnější postupné přibližování tarifu. Odbory chtějí dojednat i to, aby na zvýšení výdělků bylo dost peněz. Je možné je zajistit, pokud se na financování dohodne ministerstvo s kraji, míní Žitníková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám