Hlavní obsah

Nečas zpražil soudkyni Wagnerovou za její slova o šílených reformách

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrá slova místopředsedkyně Ústavního soudu (ÚS) Elišky Wagnerové vůči reformám v pondělním Právu vzbudila na politické scéně ohlas. Odmítavé reakce sklidila od vládních politiků, zastání nalezla u opozice.

Foto: Právo

Předseda Ústavmího soudu Pavel Rychetský se soudkyní Eliškou Wagnerovou

Článek

Wagnerová v rozhovoru reformy označila za „šílené a asociální“, které „mnoho lidí uvádějí do opravdové bídy“. [celá zpráva] V pondělí Právu řekla, že měla na mysli zejména reformy týkajících se krácení dávek pro lidi, kteří jsou postižení.

„Dostala jsem spoustu e-mailů, kde mi lidé popisovali své příběhy. Je to opravdu hrůza, jak žijí nemocní senioři, kteří jsou navíc částečně odkázáni na pomoc jiných a na devítitisícový důchod, který dostávají. Ti si už sami opravdu těžko pomohou. Jde to na dřeň lidské důstojnosti,“ prohlásila.

Wagnerová dále kritizovala i zákon o veřejných pracích. „Tak, jak je to upravené, je to nediferencované a problematické. Vůbec se nebere ohled na možnosti lidí,“ doplnila.

Nečas: Její odchod bude svátkem

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se proti slovům Wagnerové, která v ÚS skončí přesně za týden, ohradil. „Klobouk dolů před takovým výrokem. Pokud je to pravda, pak datum odchodu paní soudkyně bude svátkem. To je přece politická deklarace, skvrna na Ústavním soudu, který se tak stává další komorou parlamentu,“ řekl na Žofínském fóru.

Sama Wagnerová však od veřejných činitelů nedostala přímou zpětnou vazbu. „Mluvila jsem jen s předsedou ÚS (Pavlem Rychetským). Můj rozhovor kvitoval a řekl, že se mu líbil,“ dodala.

Na názor má nárok, míní Pospíšil, podle Vondry je to za hranou

Sám Rychetský není žádným nováčkem v ostrých výrocích vůči politikům, naposledy se do nich pustil třeba kvůli přímé volbě prezidenta.

Odsouzení se Wagnerová dočkala od dalších politiků. Místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra sdělil Právu: „Považuji za absolutně nepřijatelné a daleko za hranou, když se soudce vyjadřuje takto politicky.“

Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil se také výrazu Wagnerové podivil, prý však má na své názory nárok. „Reformy nejsou bezúčelné, v dnešní těžké ekonomické situaci je jejich hlavním účelem udržet ČR nad hladinou,“ řekl Právu.

Podle šéfa TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga není kritika Wagnerové zcela na místě, protože je odbornicí na ústavní právo, nikoli na hospodářství. „Reformy jsou zajisté nepříjemné, částečně i tvrdé, ale nevedou ke zbídačení, nýbrž národ před maďarským či portugalským osudem ochrání,“ sdělil Právu.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nevidí reformy tak černě. Podle něj všichni kritizují škrty, ale nikdo nepřipomene, že životní minimum stouplo o devět procent, daňový bonus za dítě o 150 Kč měsíčně nebo že je možné čerpat rodičovský příspěvek od dvou let dítěte v souběhu s prací.

„Přísnější vyžadování odpovědného chování, veřejná služba a boj proti nelegálnímu zaměstnávání, to za asociální nepovažuji,“ řekl Právu Drábek.

Klasnová: Nelze všechny reformy házet do jednoho pytle

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) vyjádřila pochybnost, zda by se Wagnerová měla takto silně veřejně vyjadřovat před skončením mandátu. „Je pochopitelné, že reformy, jejichž hlavním účelem je šetření, nebudou nikdy populární jako 13. důchody či utrácení,“ řekla Právu. Peake nicméně uznala, že je třeba reformy lépe vysvětlovat.

Předseda Věcí veřejných Radek John uvedl, že je třeba udělat zásadní opatření. „Buď bude zbídačen stát a dostaneme se na řeckou cestu, nebo se najdou rozumné škrty, abychom se nedostali do naprostého kolapsu. Je ale třeba jednat o tom, jak budou škrty vypadat,“ uvedl.

„Poslední nápady z dílny Miroslava Kalouska o sjednocování DPH či zmrazení důchodů se mi také zdají jako špatný vtip,“ řekla k výroku Wagnerové místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Dodala však, že tyto změny stále nejsou v koalici dohodnuty a že všechny reformy nelze „házet do jednoho pytle“.

Lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka podotkl, že Wagnerová se vyjádřila v době svého odchodu. „Jako de facto soukromá osoba má na svůj názor právo i právo komentovat aktuální politickou situaci. Není důvod se nad tím pozastavovat. Ostatně, co se týká reforem, tak říká pravdu,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám