Hlavní obsah

Děláme Britům "užitečné idioty", tvrdí Sobotka o českém postoji k paktu EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děláme Britům užitečné idioty, míní šéf ČSSD Bohuslav Sobotka o postoji ČR k evropskému paktu rozpočtové odpovědnosti. Češi a Britové se k paktu odmítli připojit a Sobotka při debatě s premiérem a šéfem ODS Petrem Nečasem uvedl, že Velká Británie sleduje vlastní zájmy a na českou pozici příliš hledět nebude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Sobotka v Otázkách Václava Moravce v České televizi uvedl, že odpor Česka vůči fiskální smlouvě není na místě. Naše pozice prý není natolik silná, jako pozice Velké Británie. Sobotka tvrdí, že naše role je pro zahraniční partnery nečitelná a Češi se navíc v Evropě prezentují třemi různými zahraničními politikami.

Zatímco Nečas prý dělá tzv."ostrovní politiku" s příklonem k Velké Británii, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) reprezentuje proevropský proud a vlastní zahraniční politiku prý představuje prezident Václav Klaus. Sobotka tvrdí, že Čechům nepřipojení k paktu nic nepřinese.

"Já se trochu bojím, že hrajeme Velké Británii něco jako užitečného idiota," konstatoval Sobotka s tím, že důvody, proč se Velká Británie odmítla připojit ke smlouvě, jsou jiné než naše národní zájmy. Nečase termín pobavil a připomněl, že byl často spojován s vůdcem ruských bolševiků V. I. Leninem.

Nečas odmítl, že by na něj kdokoliv z evropských politiků tlačil, aby se ČR k paktu nyní připojila. "Mají pro nás naprosté pochopení," dodal Nečas, podle kterého by se ČR mohla k paktu připojit později. Potřebná je pro něj však koaliční shoda.

S přijetím eura počítáme, tvrdí Nečas

Nečas rovněž dodal, že i nadále počítá s přijetím eura a to i přesto, že se prezident Václav Klaus na kabinet před časem obrátil, aby dojednala o přistoupení k euru výjimku.

"Prezident se obrátil na vládu s výzvou, aby dojednala výjimku z přistoupení k euru před rokem, já tento názor nesdílím, v tomto s panem prezidentem nesouhlasím, nevidím jeden jediný důvod, proč by to vláda ČR měla dělat," uvedl Nečas.

"Já nevidím jeden jediný důvod, proč vysílat naprosto zbytečný a falešný politický signál a především platit zbytečné politické náklady, protože případné vystoupení z eura musí schválit dalších 26 členských zemí. Poškodil by Česko a eurozónu," řekl Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám