Hlavní obsah

Začala ražba štoly u hráze nádrže Jordán

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Řízenými odstřely začala v úterý ražba štoly ve skále vedle vodopádu u hráze rybníku Jordán v Táboře, která má pomoci v budoucnu vypustit tuto nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě. Práce potrvají zhruba dva měsíce a předpokládá se, že střelmistři provedou až tři odstřely denně.

BEZ KOMENTÁŘE: Začala ražba štoly u hráze nádrže JordánVideo: Jiří Falout, Právo

 
Článek

Práce potrvají přibližně dva měsíce. „Budeme razit zhruba 150 metrů za pomocí trhacích prací. Lidem rozhodně nic nehrozí,“ řekl hlavní stavbyvedoucí Jiří Novák s tím, že vliv otřesů na okolí je minimální.

Jeho slova potvrdil i technický vedoucí odstřelu Vladimír Pravda. Zdůraznil, že v úterý ráno proběhlo úřední měření otřesu, a podle něj bylo menší, než se předpokládalo. „Trhací práce jsou malého rozsahu, jde většinou o nálože kolem 15 až 16 kilogramů. Jedná se o běžnou průmyslovou trhavinu typu dynamit,“ vysvětlil.

Štola je součástí letošní rekonstrukce a odbahnění Jordánu, který bude po 181 letech zcela vypuštěn. Ojedinělá akce svým rozsahem si vyžádá asi 460 miliónů, z toho 85 procent mají pokrýt dotace. Spoluúčast města Tábora, které je investorem, je zhruba 60 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám