Hlavní obsah

Rampula podal trestní oznámení kvůli vniknutí do Grygárkovy kanceláře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula v pondělí podal trestní oznámení kvůli tomu, že dva cizí lidé vstoupili 17. února do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka. Řekl to Českému rozhlasu. Z kamerového záznamu podle něj vyplynulo, že muže do pracovny pustil jeho předchůdce Stanislav Mečl. Podle Mečla byli cizí lidé policisté, více však vzhledem k povinnosti mlčenlivosti nesdělil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf VSZ Vlastimil Rampula pustil novinářům videozáznam z prohlídky kanceláře svého náměstka Libora Grygárka.

Článek

Rampula o incidentu informoval v pátek novináře. Jeho prohlášení ještě téhož dne ostře odsoudil Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Uvedl, že šlo o akci bezpečnostních složek. Pražský vrchní státní zástupce tak prý tím, že o ní veřejně hovořil, "umožnil vyzrazení utajovaných informací". Zeman chce zvážit, zda jde o kárné provinění nebo o případný důvod k odvolání. Rampula tvrdí, že o žádné bezpečnostní akci nebyl informován, a proto ani nemohl nic vyzradit.

"Trestní oznámení bylo podáno dnes, tak jak jsem avizoval, a v současné době již by orgány činné v trestním řízení měly mít tento dokument k dispozici," řekl rozhlasu Rampula. V nedělním tiskovém prohlášení uvedl, že trvá na tom, "že způsob provedení akce zachycený kamerou neodpovídá úkonům trestního řízení". Kvůli případu se mají Rampula se Zemanem v nejbližších dnech sejít.

Pražský vrchní zástupce v pátek na tiskové konferenci ukázal novinářům záznam z bezpečnostních kamer zachycující incident, zdůraznil, že k němu došlo v den, kdy soud rozhodl o jeho návratu do funkce. Naznačil, že si dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Uvedl také, že na něm poznal právě Mečla, který cizí lidi v Grygárkově kanceláři na půl hodiny uzamkl. Rampula také řekl, že se pokoušel s Mečlem spojit a požádat ho o vysvětlení. To však Mečl odmítl.

Podle deníku Právo se případem zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), jeho mluvčí Pavel Hanták však tuto informaci odmítl komentovat. [celá zpráva]

Rampula se do úřadu vrátil minulou středu poté, co pražský městský soud zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) o jeho odvolání. Nastoupil po Mečlovi, který VSZ dočasně vedl od loňského listopadu. Hned po Rampulově nástupu se začalo mluvit o tom, jaké udělá personální změny. Sám Rampula například uvedl, že šéfky odborů Petra Pavlánová a Soňa Bělohlávková dosazené Mečlem nemají dostatečné prověrky pro práci s utajovanými informacemi.

Reklama

Související témata:

Související články

V Grygárkově kanceláři byla ÚOOZ

V kanceláři pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka byli podle informací Práva policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)....

Výběr článků

Načítám