Hlavní obsah

Česko ochromí ledovka, varují meteorologové

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v neděli varovali před nebezpečím ledovky. Výstrahu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal pro noc na pondělí ve všech 14 krajích. V Libereckém, Královéhradeckém, Středočeském a Ústeckém kraji až do pondělního poledne platí povodňová bdělost.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Od západu se k nám bude rozšiřovat výběžek vysokého tlaku vzduchu a po jeho přední straně k nám bude proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu. Po nedělních srážkách budou komunikace vlhké až mokré a při předpokládaném poklesu nočních teplot pod bod mrazu budou místy namrzat a bude se tvořit náledí,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Podle ČHMÚ by riziko tvorby ledovky neměli podceňovat především řidiči a měli by jezdit velice opatrně. Výstraha platí od nedělních 18 hodin až do pondělních deseti dopoledne.

Studený vzduch by měl podle meteorologů zastavit další odtávání sněhu, což pomůže především lidem v oblastech, kde hrozí záplavy. Zcela vyhráno ale ještě obyvatelé Libereckého, Královéhradeckého, Středočeského a Ústeckého kraje nemají.

„Odtokovou situaci na některých tocích však mohou nadále komplikovat ledové jevy a hladiny dolních toků budou rozkolísané nebo mírně stoupat vlivem dotoků,“ konstatovali meteorologové.

Oteplení a deště

Během pondělí by mělo převažovat polojasno až oblačno, na severovýchodě se ojediněle objeví sněhové přeháňky. V odpoledních hodinách začne od západu přicházet zvýšená oblačnost, na západě přibyde i sněžení, v nižších polohách se očekává déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi minus dvěma až minus šesti stupni Celsia. Přes den pak vystoupí k rozmezí od tří do sedmi stupňů.

V úterý se zatáhne. V nižších polohách se očekávají deště, které do vyšších poloh budou přecházet ve smíšené srážky až po sněžení. V noci by teploty neměly klesnout pod minus čtyři stupně, v denních maximech zůstanou opět v intervalu mezi třemi až sedmi stupni. Na severovýchodě bude chladněji, teploty klesnou i k nule.

Déšť, mrznoucí mrholení a zatažená obloha budou provázet i další den, meteorologové ale očekávají oteplení. V noci se nejnižší teploty budou pohybovat od čtyř stupňů k nule, přes den vystoupají k osmi až 12 stupňům Celsia. Pochmurné počasí by mělo vydržet až do konce týdne, teploty by se ale už výrazněji měnit neměly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám