Hlavní obsah

Šikanují nás přes satelit kvůli hloupostem, tvrdí řidiči pražské MHD

Právo, Jindřich Ginter, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení pražského dopravního podniku spolu s dispečery prý začalo šikanovat řidiče autobusů přes satelitní systém GPS. Na kobereček tak kvůli malichernostem, jako je o něco později nahlášená zastávka, chodí najednou i spolehliví šoféři, kteří před tím léta neměli na krku jedinou stížnost. Právo na to upozornili řidiči, ale bojí se o tom mluvit kvůli hrozbě ztráty zaměstnání.

Foto: Archiv, Právo

Článek

„Od začátku roku zaznamenáváme zvýšený počet stížností na řidiče autobusů, včetně těch, které se dají považovat za bagatelní, za prkotiny. Začali jsme se tím intenzivně zabývat,“ řekl Právu předseda odborů Autobusy Praha a místopředseda dozorčí rady dopravního podniku Jiří Čada, jenž to s vedením podniku chce řešit už příští týden v pondělí.

Zároveň potvrdil, že mají na stole podněty od řidičů, kteří upozorňují na to, že dispečeři na ně podali s odvoláním na GPS stížnost i za to, že o pár vteřin později zmáčkli tlačítko oznámení zastávky, než mají nařízeno, ale oni tvrdí, že hlásili vše včas.

Vedení dopravního podniku šikanu řidičů přes prkotiny popírá.

Na tisíc oprávněných stížností ročně

„Některé závady mohou být z pohledu řidiče považovány za bagatelní, ale přitom mají významný dopad na řízení provozu a informování nebo odbavování cestujících. Nejčastějšími důvody stížností jsou nedodržení času odjezdu, odbavování cestujících v zastávkách a porušení vnitropodnikových předpisů,“ sdělila Právu Aneta Řehková z tiskového oddělení dopravního podniku. Podle ní byla loni oblast kontrolní činnosti předmětem několika ústních a pouze jednoho písemného podání ze strany zástupců řidičů.

„Opodstatněnost, počty a výsledky kontrolní činnosti jsou průběžně diskutovány na pravidelných setkáních,“ dodala Řehková. Zdůraznila, že v posledních třech měsících roku 2011 byly podány maximálně čtyři stížnosti nebo hlášení na jednoho řidiče během jednoho měsíce, ale podle ní jsou již tři případy v měsíci ojedinělé.

Za minulý rok přitom podle statistiky DP podali přímo cestující 965 oprávněných stížností, z toho ale za 298 případů mohla silná individuální doprava, kdy řidič nemohl zpoždění ovlivnit. Výslovně neoprávněných bylo vyhodnoceno 1163 stížností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám