Hlavní obsah

Studenti v Plzni na protest uložili akademickým svobodám trest smrti

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Stylizovaný soudní proces, který skončil rozsudkem smrti pro akademické svobody. A také zapálené svíčky naděje. Tak vypadala další akce studentů plzeňské právnické fakulty, kteří ve středu v pravé poledne opět protestovali proti rozhodnutí akreditační komise - ta škole 1. února neprodloužila akreditaci na stěžejní magisterský program. Fakultě tak reálně hrozí zánik.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Stylizovaný soudní proces před budovou plzeňské právnické fakulty

Článek

Inscenovaného procesu, kde měl jednu z hlavních rolí JUDr. Nespravedlnost a předsedkyně senátu V. D. (šéfka Akreditační komise, která navrhla odebrat škole akreditaci, se jmenuje Vladimíra Dvořáková, pozn. red.), se zúčastnilo kolem tří set studentů, o něco málo méně než při předchozích dvou demonstracích. Transparentů bylo tentokrát pomálu. Na rozdíl od předchozích akcí na mítinku nevystoupil nikdo z vedení fakulty.

Příště už se studenti chtějí vypravit do Prahy, přímo před ministerstvo školství. Ministrovi Josefu Dobešovi (VV) chtějí mimo jiné osobně předat petici za záchranu fakulty, pod níž už je na sedm tisíc podpisů. Právě ministerstvo o akreditaci definitivně rozhodne, ze zákona ale nemůže jít proti stanovisku akreditační komise. Vedení fakulty ale už dříve sdělilo, že podnikne všechny právní kroky pro zachování školy.

Univerzita zatím řeší další osud studentů - těch je na fakultě osmnáct set, z toho nejvíce otazníků visí nad více než tisícovkou studentů, kteří navštěvují první až čtvrtý ročník magisterského oboru.

„Možné varianty řešení ale nelze sdělit studentům dříve, než budou projednány s dalšími dotčenými subjekty a než ministerstvo vydá svoje rozhodnutí k verdiktu akreditační komise, na což má ze zákona lhůtu třiceti dnů,“ sdělila počátkem týdne mluvčí univerzity Kamila Kvapilová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám