Hlavní obsah

Noční vítr lámal stromy, na Liberecku do kmene narazil vlak

Právo, Novinky, rei, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železný Brod
Aktualizováno

Na Liberecku v noci na neděli silně foukalo a popadalo tam množství stromů. U Železného Brodu narazil ráno osobní vlak do stromu spadlého na trať. Stalo se to asi 1,5 kilometru za zastávkou směrem na Tanvald.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za Železným Brodem vykolejil jeden vagón. Cestujícím se nic nestalo a v místě mezitím byla zavedena náhradní autobusová doprava.

„Vlak vykolejil jednou osou,“ citovala ČTK mluvčí Českých drah Radku Pistoriusovou. Provoz by měl být obnoven v poledne.

Podle České televize měly noční poryvy povahu větrné smršti. Popadané stromy, jež jsou navíc obtěžkány mokrým sněhem, leží na více místech. Ráno kvůli nim byla zablokovaná trať z Liberce na Pardubice.

Hasiči se nezastavili

Hasiči v Libereckém kraji se od sobotního odpoledne nezastavili. „V tuto chvíli mají na svém kontě již 40 zásahů,“ informovala v neděli ráno jejich mluvčí Zdenka Štrauchová. Stromy podle ní spadly také několikrát na elektrické vedení. „Tak to mu bylo například v Rakousích, kam vyráželi turnovští profesionálové po čtvrté hodině ranní. K obdobné události jeli i v osm ráno do části obce Záborčí,“ doplnila Štrauchová.

V Plavech navíc spadla silná větev také na osobní auto a poškodila zadní dveře včetně skla.

Vlaky na Opavsku zastavily závěje

Počasí zkomplikoval železniční dopravu i jinde. Kvůli sněhovým závějím nevyjely vlaky na trati mezi Suchdolem na Novojičínsku a Budišovem na Opavsku. Cestující převážely místo vlaků autobusy. „Naštěstí nejezdí po této trati tolik spojů, v tuto chvíli by měly být autobusy nahrazeny tři spoje. Předpoklad je, že se sníh podaří z tratě odstranit do 10. až 12. hodiny,“ řekla Právu mluvčí ČD Pistoriusová.

Reklama

Výběr článků

Načítám