Hlavní obsah

Všechny ženy s vadnými implantáty mají mít výměnu zdarma, tvrdí sdružení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výměnu potenciálně nebezpečných prsních implantátů francouzské společnosti PIP by měly mít zdarma i ženy, které podstoupily operaci z čistě estetických důvodů. Tvrdí to právní rozbor, který v úterý představila Platforma zdravotních pojištěnců.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Vadný prsní implantát vyráběný ve Francii

Článek

Ženám po rakovině prsu by měly výměnu kompletně hradit zdravotní pojišťovny. Pacientkám, které zákrok podstoupily pro zlepšení vzhledu, by měly pojišťovny zaplatit vynětí implantátů, tvrdí právník Platformy Ondřej Dostál s tím, že nová prsa by měla zaplatit klinika z pojistky.

Za veškeré škody vzniklé použitím nekvalitních implantátů odpovídají podle Dostála pacientkám kliniky, které je implantovaly. "Této odpovědnosti se nemohou zprostit, jde o zvláštní případ takzvané objektivní odpovědnosti podle Občanského zákoníku," uvedl.

Zdravotní pojišťovny by mohly podle Dostála požadovat náhradu těch nákladů na péči, které musely vydat kvůli pochybení klinik, když například bez souhlasu pacientky implantovaly problematický materiál.

Podle právníka Pavla Šustka by se ženy mohly soudit také o odškodnění bolesti, kterou musely projít.

Bulovka implantáty vymění v sobotu

Pražská Nemocnice na Bulovce nabídla ženám po rakovině prsu, které vadné implantáty dostaly, že jim výměnu provede přednostně a operovat je bude v sobotu.

Nabídka platí asi pro 200 pacientek, zatím má operaci naplánováno asi 20 z nich.

Kvalitnější implantáty mohou skončit v nadstandardu

Kauza nekvalitních implantátů přispěla k tomu, že ministerstvo uvažuje o zařazení lepších implantátů do nadstandardu, aby si ženy mohly připlatit.

"Domníváme se, že ani v minulosti, ani v současné právní úpravě není možno zákon vykládat tak, že standard, tedy plně hrazený základ, by zahrnoval pouze prostředek nekvalitní či nebezpečný, a na kvalitní či bezpečný by si bylo nutno připlatit. Základní standard musí vždy splňovat podmínku bezpečí," zdůraznil Dostál.

V ČR má francouzský implantát 2000 žen, zhruba 500 jich zaplatily zdravotní pojišťovny. Aliance žen s rakovinou prsu vyzvala ministra Leoše Hegera (TOP 09) k nápravě systému, který umožnil dovoz nekvalitního výrobku. Implantát PIP byl do dubna 2010 jediný, který české pojišťovny hradily.

Na možné praskání implantátů PIP a následné zdravotní komplikace upozornila na jaře 2010 francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFFSAPS). Po jejím oznámení český distributor ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) informoval zdravotnická zařízení v Česku, která přestala tyto implantáty používat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám