Hlavní obsah

Sněžení komplikuje dopravu, při nehodě dodávky zemřel člověk

Právo, Novinky, ČTK, tel, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prakticky celé území České republiky zasáhlo během noci z pondělí na úterý vydatné sněžení. V některých oblastech, zejména na severu Čech a na Vysočině, napadlo až 15 centimetrů čerstvého sněhu. Opatrní by měli být zejména řidiči.

Foto: ČTK/AP

Článek

Sníh zasypal i Moravskoslezský kraj. V Ostravě čerstvá sněhová nadílka komplikuje už tak napjatou situaci kvůli částečné uzavírce Svinovských mostů. Na objízdných trasách se tvoří popojíždějící kolony, ale situace je lepší než v pondělí, neboť řidiči již mají o situaci přehled.[celá zpráva]

Jeden člověk nepřežil ranní střet dodávky s osobním vozem, k němuž došlo v Bohumínské ulici v centru Ostravy. Na vině bylo nepříznivé počasí, informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. "Bližší informace zatím nemám, policisté jsou na místě," uvedla mluvčí. Do 7:45 došlo ve městě k dalším pěti nehodám, na nichž se podílelo počasí.

Na Liberecku přibylo 15 cm sněhu

V Libereckém kraji napadlo do rána až 15 centimetrů nového sněhu, nejvíc je ho na Liberecku a Frýdlantsku, ale i na sousedním Jablonecku. Veškerá technika silničářů je od půlnoci na silnicích. I na hlavních tazích leží přesto vrstva rozbředlého sněhu, a tak mohou klouzat.

Stejný příděl sněhu hlásí i Vysočina. Na hlavních tazích může být po chemickém ošetření rozbředlý sníh, vozovky nižších tříd pokrývá ujetá sněhová vrstva. Silnice jsou udržované, kryté posypem.

K událostem s vážnými následky zatím naštěstí nedošlo. Největší drama zažilo hned ráno těsně po páté hodině u obce Plandry na Jihlavsku šest cestujících v autobusu, který uklouzl a narazil do sloupu telekomunikací. Při nehodě se řidič lehce zranil, pasažéři vyvázli bez úhony. Na několika místech ve vyšších kopcích blokují průjezd kamiony.

Sněžení hlásí i na jihu Čech. Vrstva sněhu na Šumavě dosahuje k 60 centimetrům, na komunikacích nižších tříd jsou ve zledovatělém sněhu vyjeté koleje. Se sněhovými přeháňkami musejí řidiči počítat i v Plzeňském kraji a ve středních Čechách.

"Ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka napadlo v noci až osm centimetrů sněhu, v níže položených místech asi dva centimetry," uvedl k situaci v Olomouckém kraji dispečer šumperských silničářů.

Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice druhých a třetích tříd na jižní Moravě. Na mnohých leží uježděná vrstva sněhu, další jsou po chemickém posypu holé, ale mokré.

S rozbředlým sněhem se motoristé setkají i ve Zlínském kraji. Na horách Valašska připadlo deset až 15 centimetrů nového sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám