Hlavní obsah

Ministerstvo dopravy očekává další korupční kauzy

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo dopravy v pondělí upřesnilo kauzy týkající se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v souvislosti s nekvalitní výstavbou dálnice D47 a podivného prodeje pozemků v Ruzyni. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) zdůraznil, že se kauzy týkají minulého vedení ŘSD. Exředitele podniku Petra Laušmana zadržela policie před Vánocemi. Podle Dobeše lze očekávat další kauzy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva pověřený šéf ŘSD René Poruba, ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) a bezpečnostní ředitel ŘSD Václav Jahodář

Článek

„Nejde o to, že ten či onen udělal něco špatně, ale abychom jednoznačně deklarovali kvalitu staveb. Musíme změnit vnitřní procesy a směrnice,“ prohlásil na tiskové konferenci v pondělí Dobeš.

Ministerstvo podle něj podalo několik trestních oznámení a na dalších pracuje. Zatím však s ohledem na probíhající prověřování případů nechce mnoho podrobností zveřejňovat.

ŘSD zjistilo, že při prodeji pozemků v okolí Ruzyně v souvislosti s výstavbou silničního okruhu došlo ke třem až čtyřem podivným transakcím. Údajně byla hodnota znalcem odhadnuta na 1700 korun za metr čtvereční, ale nakonec byly pozemky směněny po 50 korunách za metr čtvereční.

V případě zvlněné silnice D47 podalo ministerstvo trestní oznámení 28. prosince. Podle pověřeného ředitele ŘSD Reného Poruby se ukázalo, že při stavbě dálnice byl použit mnohem levnější druh strusky, než o jaké byla řeč ve smlouvách. Podnětem se nyní zabývá státní zastupitelství v Ostravě. Poruba doplnil, že problémů na D47 není málo a všechny se prověřují.

ŘSD také ocenilo práci protikorupční policie, která se podle vedení podniku projevila velmi profesionálně a překvapila fundovaným přístupem k věci. Mnoho lidí prý vzhledem k vysokým částkám, o které mělo být ministerstvo dopravy připraveno, mělo strach spolupracovat, obávali se údajně i o své rodiny. „Nakonec se ale projevili jako velmi loajální,“ pochvaloval si bezpečnostní ředitel ŘSD Václav Jahodář.

Reklama

Související články

Hašek chce podrobit ŘSD forenznímu auditu

Neprodlené zahájení forenzního auditu na Ředitelství silnic a dálnic požaduje předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Ten vyzval...

Výběr článků

Načítám