Hlavní obsah

Poslanci si už plánují zahraniční cesty, nechybí ani Indonésie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

"Cestovní kancelář" Poslanecké sněmovny znovu otvírá své brány a jednotlivé výbory si už plánují cesty do zahraničí na příští rok. A krize nekrize, padají i jména takových destinací, jako je Indonésie, kterou navrhli zákonodárci přes zemědělství. Zatím jde o záměry, kterými se má 12. ledna zabývat organizační výbor Parlamentu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zahraniční cesty má na starosti místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Exkurze" do příliš vzdálených končin nepodporuje.

Článek

Je otázka, jak k tomu přistoupí místopředseda komory Lubomír Zaorálek (ČSSD), který má zahraniční cesty na starosti a je znám tím, že "exkurze" do příliš vzdálených končin nepodporuje. Rád by omezil i jejich počet a zredukoval i soupisku delegací.

"Omezení se osvědčilo a bude se podle něj postupovat i v příštím roce," řekl Zaorálek. Sněmovna se tak podle něj vešla i do zkráceného objemu peněz, který měla na zahraniční cesty v letošním roce.

V San Marinu o daňových rájích

Poslanci z rozpočtového výboru v rámci návštěvy Itálie chtějí navštívit i Vatikán a San Marino. Ve Vatikánu by si měli vyměňovat zkušenosti o účinnosti opatření proti krizím v dlouhodobé perspektivě, v San Marinu by měli hovořit například o problematice daňových rájů.

V oblibě hlavně Spojené státy

Do Spojených států na přelomu ledna a února zamíří poslanec TOP 09 Jan Farský. Kromě jednání výboru pro obranu Parlamentního shromáždění NATO se setká i se zástupci kongresu a navštíví vojenskou základnu v Daytonu.

Do USA si na příští rok naplánoval cestu také výbor pro záležitosti EU. Kromě toho chce navštívit ještě Izrael a Ukrajinu.

Do Spojených států hodlá vycestovat i zahraniční výbor, který kromě toho naplánoval cestu například do Jižní Koreje nebo Moldavska.

V Kazachstánu dohlédnou na volby

Organizační výbor na svém posledním jednání schválil cestu poslanců do Kazachstánu. V rámci pozorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě budou dohlížet na tamní parlamentní volby.

Na Slovensko v lednu zamíří čtyři poslanci z výboru pro záležitosti EU. Zúčastní se pravidelného jednání předsedů a místopředsedů výborů pro evropské záležitosti zemí V4 v Bratislavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám