Hlavní obsah

Spisovatelka Paroubková možná porušila zákon o praní špinavých peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Manželka expremiéra Jiřího Paroubka Petra se sama přiznala, že se dopustila přestupku zákona proti praní špinavých peněz. Kvůli pochybnostem ohledně finančních možností manželů se Paroubková rozhodla zveřejnit smlouvu a další podrobnosti pořízení domu v Řecku za pět miliónů korun, na který si měli vydělat spisovatelskou činností. Podle deníku Blesk ale z textu smlouvy sepsané v řečtině vyšlo najevo, že Paroubková platila 2,5 miliónu korun v hotovosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra Paroubková

Článek

„Smlouva konstatuje, že Petra Paroubková předala prodávající straně sto tisíc eur (zhruba 2,5 miliónu korun) v hotovosti. Navíc se zde praví, že peníze byly vyplaceny a spočítány mimo prostory kanceláře,“ uvádí čtvrteční Blesk.

Deník připomíná, že pro celou EU platí zákon proti praní špinavých peněz, který zapovídá jakoukoli transakci nad tři tisíce eur platit v hotovosti.

O tom, jak byly peníze doručeny prodejci, deník jen spekuluje, zda velké peníze, které někdo vytahuje z kapsy, z kabelky či z igelitky, se vůbec někdy předtím ohřály na bankovním účtu.

„Platby proběhly bezhotovostně, jsme schopni to kdykoli doložit,“ zdůraznil Paroubek na čtvrteční tiskové konferenci, na kterou přinesl bankovní výpisy. Záležitost pokládá za účelovou štvanici. „Není pravda, že by moje žena něco vezla v igelitce,“ podotkl. Paroubková žádá podle jejího manžela od deníku omluvu, jinak hrozí žalobou.

V botičkách od Diora a Plnou parou v politice až k domu v Řecku

Manželé Paroubkovi si na jaře pořídili dům na řeckém ostrově Ithaka a i s rekonstrukcí za něj zaplatili kolem pěti miliónů korun. Manželka šéfa LEV 21 Jiřího Paroubka Petra prozradila, že koupi domu jim umožnily příjmy z vydání jejich knih a z odkoupení autorských práv na Paroubkovy knihy.

Paroubkovi si přitom nedávno koupili i rodinný domek v pražské Velké Chuchli za 8,5 miliónu korun. Na novostavbu prý získali peníze z prodeje svých dvou pražských bytů a část financovali z hypotéky.

Koupi domu v Řecku jim zprostředkovala řecká kmotra jejich dcery. Za dům manželé podle Paroubkové zaplatili penězi, které měli za vydání svých knih. Paroubková uvedla, že prodejem 10 000 kusů své knihy vydělala přes milión korun a navíc měla i úspory. „Manžel podepsal s vydavatelstvím Prostor smlouvu na čtyři milióny. Včetně autorských práv. A jenom titulu Plnou parou v politice se prodalo 40 000 kusů. Milión dostal jako zálohu, a to přihlásil i do majetkového přiznání politiků, a zbylé tři milióny doplatek byl letos,“ doplnila Paroubková.

Média již dříve informovala, že Paroubková má většinový podíl v nakladatelství Columbus a Paroubek podepsal smlouvu s vydavatelstvím Prostor na své další knihy a dostal na ně zálohu milión korun. Bývalý premiér a předseda ČSSD Paroubek má za sebou už vydání několika děl, která čerpají z jeho politické činnosti. Paroubková loni představila veřejnosti knihu s názvem V botičkách od Diora.

Reklama

Výběr článků

Načítám