Hlavní obsah

Nejohroženější vojenské řemeslo: dělostřelec v Jincích

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dělostřeleckých kasárnách v brdských Jincích bylo ve čtvrtek veselo. Ale i smutno. Slavili tam výročí vzniku brigády a svátek sv. Barbory, patronky všech dělostřelců. Nechyběl hod dělovou koulí či soutěž družstev v roztahování samohybné houfnice Dana.

Článek

Slavnostní den zakončili dělostřelci žertovným soudem a pasováním nováčků do kanonýrského cechu. Plukovníku Janu Třináctému, který dělal v povedené taškařici soudce, jinak veliteli dělostřelecké brigády, ale tolik do smíchu není. Na jeho pracovním stole každý měsíc přibývá přes padesát žádostí na přeložení k jiné posádce. Kdyby je všechny podepsal, stala by se jediná česká dělostřelecká základna přes noc nebojeschopnou.

Podle mluvčího brigády Michala Abrháma proto každou žádost posuzují s co největší opatrností a pečlivě zkoumají opodstatněnost důvodů. Nicméně úbytku vojáků nemohou zabránit. Podle vojenských plánů by měla mít jinecká brigáda okolo tisíce vojáků, ve skutečnosti jich v brdských lesích cvičí jen sedm set.

Dojíždějí zdaleka, teď se vracejí domů

Důvodů, proč se do Jinců vojáci nehrnou a z dvoutisícového městečka utíkají, je vícero. „Jak se říká, stokrát nic umořilo vola. Velkou část vojáků jsme sem přestěhovali až z Pardubic, takže je to náročné dojíždění. Vojáci přišli o deset procent z platu a nyní jim zdaní příspěvek na bydlení. A nejvíc vadí neustálé zvěsti, že jednotka v Jincích skončí,“ vypočítává Třináctý, který sám dojíždí z Pardubic. Tam totiž armáda dělostřeleckou jednotku před časem zrušila a přesunula do Jinců.

Dříve s odchody vojáků tolik problémů neměli. S žádostmi o přesunutí se roztrhl pytel letos na jaře, kdy ministerstvo obrany oznámilo, že opustí vojenský újezd Brdy, a kdy se hned začalo spekulovat, že brzký konec nemine i místní posádku. Což ministerstvo i generální štáb odmítá, jinecká základna podle nich patří mezi perspektivní.

Nehledě na to, že jim zastarává arzenál a že na střelby budou muset dojíždět do vojenských prostor na Doupově či Libavé. „To vůbec nevadí, protože každá posádka musí každý rok minimálně dvakrát cvičit přesun po železnici,“ argumentuje Abrhám.

Samotní vojáci o problému nechtějí moc mluvit, zvláště ti, kteří mají zaječí úmysly. Podle nich nejrizikovějším faktorem je vzdálenost od domova a tenčící se výplata. „Já jsem tady devět let a doufám, že ještě dlouho budu,“ řekl Právu voják ze Zvoleněvse u Slaného.

Méně nadšení jsou ale jeho kolegové, kteří dojíždějí např. až z Hranic na Moravě do Jinců každý den. Na celý pracovní týden dojíždí 90 procent z posádky.

Náčelník i starosta spoléhají na rekruty

Generální štáb se proto chystá jednotku posílit čerstvou krví. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek na nedávném jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost uvedl, že pomůžou noví rekruti, které bude generální štáb přednostně posílat do Jinců.

V zastavení nepříznivého trendu doufá i jinecký starosta Josef Hála. Podle něj je soužití základny s obcí oboustranně výhodné. „Kdyby měli vojáci odejít, tak by to byla pro obec tragédie. Například jsme teď rekonstruovali čističku s ohledem na kasárna. Pokud by armáda odešla, tak by za vodné a stočné museli lidé platit jednou tolik,“ řekl Právu Hála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám