Hlavní obsah

Čeští vězni přešívají padělané oblečení pro humanitární účely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heřmanice

Jako morální zadostiučinění pro společnost bere Petr Albrecht odsouzený za výrobu a prodej narkotik práci pro Červený kříž. Ve věznici v Ostravě-Heřmanicích z textilního zboží, které zabavili celníci v tržnicích, odstraňuje padělané značky světových firem. Oblečení pak bude použito pro humanitární účely.

Vězni pracují pro humanitární účelyVideo: ČTK

 
Článek

"Vyráběl jsem a prodával drogy. Nyní se to snažím odčinit. Dělám něco užitečného a pro dobrou věc," svěřil se ve středu vězeň. Do pracovních činností se ve věznici snaží zapojit co nejčastěji. "Pomáhal jsem už při úpravě této dílny. Zůstal jsem i na šití a párání," doplnil.

Je rád za jakoukoli práci. "Je to pro nás rozptýlení. Jsme za to vděčni," řekl.

Podobně na tom je jeho šestadvacetiletý kolega František Jurák. "Přihlásil jsem se z několika důvodů. Lépe pak tady ubíhá čas a navíc práce i odbourává stres," řekl.

Ošacení pro humanitární účely nyní upravují ve věznici v Heřmanicích čtyři vězni. Denně páráním, odstříháváním a přešíváním tráví tři hodiny a zvládnou kolem 120 kusů. Celkem jich má být 25.000, které ostravská věznice postupně přebírá. Projekt se tak protáhne na několik let.

Oblečení dostane značku Humanita

"Zájem vězňů je velký. Musíme vybírat ty šikovnější. Předpokládám, že celkem by se jich do práce mohlo zapojit až 15," řekl zástupce ředitele věznice Petr Čejka.

Společně s věznicí a Červeným křížem se na projektu podílejí i hasiči. Ti zboží připravené k dalšímu využití přepravují do skladů humanitární pomoci. "V případě povodní či jiné mimořádné události bude ošacení velmi rychle připraveno k vydání potřebným lidem. Předpokládáme, že z nynějšího počtu 25 000 kusů oblečení připravíme celkem 6000 kompletů oblečení pro děti i dospělé," řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Jde o riflové kalhoty, dětské mikiny, dámské teplákové soupravy či dětské oteplovací soupravy. Úkolem vězňů nyní bude na náklady Červeného kříže odstranit z oblečení padělané obchodní značky a opatřit zboží nápisem Humanita.

Reklama

Výběr článků

Načítám