Hlavní obsah

Pražští zastupitelé ODS vypověděli koaliční smlouvu s ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zastupitelský klub ODS potvrdil odchod strany z pražské koalice s ČSSD. Pro ukončení spolupráce hlasovalo všech 20 zastupitelů. Klub ODS tedy potvrdil rozhodnutí pražské regionální rady.

Článek

Jednomyslné schválení výpovědi koaliční smlouvy potvrdil místopředseda ODS pro řízení strany Pavel Blažek, který na jednání zastupitelů dorazil. Řekl, že může vzít rozhodnutí pouze na vědomí. „Spíše je otázkou, a tím si nejsem jistý, jestli je u zodpovědných orgánů vedení ODS v Praze jasný další postup. Já předpokládám, že ano,“ řekl po jednání.

Diskuse zastupitelského klubu trvala před dvě a půl hodiny, šlo v ní prý hlavně o vysvětlení důvodů, proč smlouvu vypovědět.

ODS chce o koalici na pražské radnici znovu jednat, sejde se s vítěznou TOP 09. Podle některých informací je dohoda s touto stranou jasná, politici sami to ale popřeli. TOP 09 bude jednat i s ČSSD.

ODS už s ČSSD jednat nebude

Konec koalice v pondělí navrhl Boris Šťastný a regionální rada návrh podpořila. [celá zpráva]

Telefonicky byl zpraven šéf pražské ČSSD Petr Hulinský. „Věřím, že jednání zastupitelstva nebude chaotické,“ poznamenal Šťastný s tím, že definitivní rozchod s ČSSD by měl nastat do 23. prosince. Vyloučil, že by ODS nyní s ČSSD jednala o nové koalici.

Koalice měla spory ohledně rozpočtu města a především financování dluhů pražského dopravního podniku.

Šťastný již před jednáním klubu řekl, že po schválení návrhu bude o situaci informovat šéfa sociální demokracie Petra Hulinského. Písemně mu prý rozhodnutí oznámí ve středu.

Už se prý dohodli dříve

TOP 09, ODS a ČSSD již oznámily, s kým chtějí o novém uspořádání na magistrátu vyjednávat. Zatímco ODS by se podle regionální rady měla snažit o uzavření koalice s TOP 09, sociální demokraté a TOP 09 chtějí jednání vést s oběma možnými partnery. V případě koalice ČSSD a TOP 09 by TOP 09 jako loňský vítěz voleb získala křeslo primátora, řekl v úterý Hulinský.

Občanští demokraté se ale již údajně se zástupci pražské TOP 09 dohodli na vytvoření koalice na pražském magistrátu. Tvrdí to ČTK s odvoláním na zdroje z obou stran. ODS by se tak mohlo podařit udržet post primátora pro Bohuslava Svobodu. [celá zpráva]

Jiří Dienstbier ale ve středu vyzval šéfa pražské ČSSD a svého stranického kolegu Hulinského k odchodu z politiky. Je prý brzdou pro řešení problémů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám