Hlavní obsah

Právo pro čtyři procenta

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná vláda na světě nevyhoví všem, kdo demonstrují pod jejími okny. Bývá však pravidlem, že pro odmítnutí požadavků bývají vážné důvody, které se premiér a přinejmenším většina ministrů nestydí vyslovit, ba i podepsat. To ovšem nebývá těžké, protože demonstranti zpravidla žádají nějaké výsady, anebo peníze z rozpočtu.

Článek

Homosexuálové, kteří ve středu opět přišli před sídlo české vlády, se nedoprošovali žádných extrabuřtů, nechtěli ani korunu, nežádali vlastně o nic. Jediné, co chtějí, je ukončení oficiální státní diskriminace, která jim bere jedno z nejsamozřejmějších a lidsky vzato nejdůležitějších občanských a lidských práv. Opravdu těžko by jim předseda vlády vysvětloval, proč stáhl návrh zákona o registrovaném partnerství z pořadu jednání. Ostatně těžko by v atmosféře zklamání cokoli vysvětlil ať už té nepatrné menšině pod okny, ani o poznání větší menšině (?) svobodomyslných lidí, která se za ono bezpráví stydí.

Vladimír Špidla však má své důvody, samozřejmě politické. Jednak si drobným ústupkem vylepšuje svou pozici u KDU-ČSL, jednak - a to je podstatnější - kalkuluje s postoji opozice. Lidově řečeno je to sice "na hlavičku", ale bohužel to teď tak u nás chodí: cokoli vláda navrhne, pokusí se opozice zabít, i kdyby to měly být dva roky daňových prázdnin. Spíš tedy projde nový poslanecký návrh již třikrát odstřeleného zákona než návrh vládní. Tím spíš že jde o návrh zavánějící víc lidskostí než politikou a má své významné příznivce i v opozici.

V tom má asi pravdu, ale měl by teď také ve prospěch těch, kdo se před jeho úřadem marně domáhali svých práv, jednak postrčit iniciátory připraveného poslaneckého návrhu, jednak podniknout trochu osvěty mezi vlastními poslanci. Šance jsou zhruba jedna ku jedné, stačí tedy, aby se v několika málo hlavách rozsvítilo, a můžeme mít ve Sněmovně konečně svobodomyslnou většinu.

Bylo by na čase, když už nám dýchá na záda i prudérní Amerika. Shodou okolností se právě včera pro uzavírání plnoprávných manželství mezi osobami stejného pohlaví vyslovil Nejvyšší soud státu Massachusetts. Prezident Bush "vyjádřil hluboké znepokojení". Chytrému napověz: hlavním městem malého státu Massachusetts je Boston, sídlo nejlepších amerických univerzit. Hloupého trkni: Bush je z Texasu.

PRÁVO 6. února

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám