Hlavní obsah

Volby v Českém Jiřetíně podle soudu platí

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Návrh na vyslovení neplatnosti voleb v Českém Jiřetíně na Mostecku, které se konaly před měsícem, ústecký krajský soud v pondělí zamítl. Volby, které se v malé krušnohorské obci u německých hranic konaly v posledním roce už třikrát, jsou tak platné.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Volby už podruhé napadli František Lipár a Petr Fišer ze Sdružení pro rozvoj obce Český Jiřetín. Vadila jim nepřípustná agitace a údajný nárůst počtu voličů. Ve stížnosti tvrdili, že konkurent vyhrál díky podpoře chatařů, kteří se v obci zaregistrovali k trvalému pobytu. Navíc obec rozdávala s hlasovacími lístky propagační letáky sdružení Za obec krásnější starostky Věry Ličkové, uvedla opozice.

Podle soudu ale nepředložila dostatek důkazů, které by jejich tvrzení dostatečně podpořily. „Návrh byl vágní, obecný a částečně vycházel i z osobních důvodů,“ řekla Právu mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková.

Soud ale zároveň rozhodl, že volba Růženy Klubertové ze sdružení Za obec krásnější do zastupitelstva je neplatná. Ještě s další ženou nemá k obci odpovídající vztah. Sama Klubertová u soudu uvedla, že v obci nepobývá, proto soud musel její volbu označit za neplatnou. Do zastupitelstva za ni nastoupí náhradník.

Členové poraženého sdružení Pro rozvoj obce Český Jiřetín se dvakrát mandátů vzdali. Počet zastupitelů tak poklesl pod zákonných pět osob a volby se opakovaly. Nyní měli jen dva zastupitele ze sedmi a na podobný krok to bylo málo. Volby vyhrálo s pěti mandáty právě sdružení Za obec krásnější.

Starostka si řekla o plat
Krajský soud řešil spory českojiřetínských zastupitelů už v květnu letošního roku po prvním opakování voleb, tehdy konstatoval dílčí pochybení, ale prý příliš málo závažné na to, aby se hlasování muselo opakovat. Obec tehdy distribuovala společně s hlasovacími lístky i letáky propagující sdružení okolo starostky. Část zastupitelů proto využila zákona, který nařizuje vypsat nové hlasování, pokud klesne počet zastupitelů pod pět. To se stalo už po loňských podzimních volbách, kdy opozice své tři mandáty složila, a vše se opakovalo i letos v květnu.
Opozice tvrdí, že starostování Ličkové byla dříve ochotná tolerovat, ale ta toho hned využila a nechala si schválit uvolnění, čímž prý porušila dohodu. Uvolnění starosty znamená i v té nejmenší vísce plat okolo 25 000 korun, podle lídra opozice Františka Lipára (SNK pro rozvoj obce Český Jiřetín) tím obec přijde o drtivou většinu peněz, které má na provoz. „Bylo usnášeníschopné zastupitelstvo, které rozhodlo o uvolnění starostky. Víc to komentovat nechci,“ řekla již dříve starostka Věra Ličková.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám