Hlavní obsah

Romům z Jablonce skončí zvýhodněné jízdné, veřejnost se bouřila

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) už nebude pokračovat v prodeji cenově zvýhodněných jízdenek pro romské obyvatele periferie Jablonce nad Nisou. S nápadem přišly sociální pracovnice, které chtěly přimět rodiče z vyloučené lokality v jabloneckém Zeleném údolí, aby své děti posílali do školy.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Zkušební projekt naplánovaný od října do konce letošního roku, chtěl dopravce nejprve vyhodnotit a rozhodnout, zda v něm i nadále pokračovat. Po vlně kritiky ze strany veřejnosti se DPMLJ rozhodl, že zvýhodněné jízdenky pro sociálně slabé skončí.

„Negativní ohlas byl obrovský. S vedením města Jablonce jsme se dohodli, že v tom nebudeme od nového roku pokračovat,“ prohlásil ředitel DPMLJ Luboš Wejnar. Obyvatelé jablonecké sociálně vyloučené lokality, která je vzdálená necelé dva kilometry od centra města, získali 22 zvýhodněných kuponů určených jen pro jízdu tramvají. DPMLJ jim tyto jízdenky poskytl za 250 korun. Běžná cena je 1130 korun.

Děti prý jízdenky využívají

Podle mluvčí dopravního podniku Martiny Poršové děti zvýhodněné jízdenky využívají. „Dříve jezdily na černo, nebo chodily po zasněžených serpentýnách na frekventované silnici I. třídy,“ vysvětlila Poršová.

Jablonecká radnice se od začátku od projektu distancovala. „Návrh na zřízení zlevněné přenosné jízdenky jsme ve vedení města odmítli jako nesystémový a tento názor jsem tlumočil při osobním jednání řediteli dopravního podniku,“ říká starosta Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS). DPMLJ projekt 1. října spustil přes nesouhlas města.

Reklama

Výběr článků

Načítám