Hlavní obsah

Kalousek: Bude hůř a hůř, ale rozpočet měnit nebudeme

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v úterý avizoval, že od říjnové prognózy, kterou ministerstvo zveřejní v pondělí, očekává pro českou ekonomiku nepříjemná čísla. A listopadová prognóza bude ještě horší. Návrh rozpočtu kvůli tomu vláda měnit nebude, jelikož není jasné, jak se situace s dluhovou krizí v Evropě vyvine. Českých bank by se ale krize dotknout neměla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„V pondělí zveřejníme říjnovou prognózu, ve všech makroekonomických ukazatelích bude výrazně horší než předchozí,“ řekl v úterý Kalousek, načež jej doplnil premiér Petr Nečas (ODS): „A výrazně lepší než ta následující.“

„Ano, není to poslední špatná zpráva. Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o trend,“ přitakal Kalousek premiérovi na tiskové konferenci představitelů vlády a Národní ekonomické rady vlády.

„Nové odhady zhruba kopírují změny indikátorů, které nedávno učinila německá vláda. Stále si ale stojím za tím, že deficit veřejných financí bude začínat trojkou,“ uvedl dále ministr. Růst německé ekonomiky v příštím roce podle odhadů výrazně zpomalí a pravděpodobně nepřesáhne jedno procento.

S návrhem rozpočtu ale ministr hýbat nechce. „Teď nějaký rozpočet musí být schválen,“ zdůraznil správce státní kasy s tím, že odrazy krize vláda zahrne do pozdější novely s návrhy opatření. Podle předběžného odhadu bude větší jistota v únoru nebo březnu.

Ve hře jsou hlubší škrty i vyšší daně

Kalousek ale připustil, že ekonomickým turbulencím nelze čelit jen reformami, které prý rozpočet nemohou spasit, i kdyby byly dokonalé a rychlé, jelikož jejich dopady se odrazí nejdříve za tři roky. Proto na příští rok ministr počítá s celou řadou ekonomických opatření, a to změnami nejen na výdajové, ale i příjmové stránce.

„Je třeba poctivě říci, že nikdo neví, jak se situace vyvine, a tak musíme pracovat na několika scénářích včetně katastrofického,“ řekl Kalousek, přičemž katastrofou měl na mysli rozpad eurozóny.

Nečas také ujistil, že Česká národní banka je schopna zajistit, aby se neohrozila likvidita českých bank. Kalousek mu dal zapravdu, že český bankovní systém je mimo nebezpečí.

Dosavadní odhady ministerstva financí (MF)
Vláda podle Kalouska dodrží naplánovaný schodek státního rozpočtu ve výši 135 miliard korun.
MF v červenci zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,5 procenta v obou letech. V roce 2013 by ekonomika měla podle dosavadních odhadů MF růst o 3,3 procenta, a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta.
Průměrná míra inflace by měla podle dosavadních odhadů letos činit 2,3 procenta. V roce 2012 by kvůli změnám v dani z přidané hodnoty měla stoupnout na 3,5 procenta. Nezaměstnanost by měla klesnout na 6,7 procenta z loňských 7,3 procenta. V roce 2012 MF zatím podle červencových odhadů předpokládá pokles na 6,4 procenta.
Česká národní banka v srpnové prognóze očekává růst tuzemské ekonomiky pro letošní rok na 2,1 procenta. Pro příští rok centrální banka očekává růstu HDP o 2,2 procenta.
Růst české ekonomiky ztratil ve druhém čtvrtletí letošního roku dynamiku. Oproti prvnímu čtvrtletí, kdy se HDP zvýšil mezičtvrtletně o 0,9 procenta, bylo tempo jeho růstu pouze o desetinu procenta.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám