Hlavní obsah

Peníze pro univerzity chce Dobeš získat z EU, Praha ostrouhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce peníze, o něž vysoké školy přijdou kvůli úsporám v rozpočtu, získat z evropských fondů. Ministr tak odpověděl akademické obci, která se obává, že snížení dotace na studenta o pět tisíc korun bude mít vliv i na kvalitu výuky. Podle ministra mohou školy v příštích třech letech čerpat na vědu a vzdělávání až 40 miliard. Pro pražské školy to však neplatí, neboť hlavní město je bráno v rámci EU za bohatý region.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

"Ekonomická situace České republiky bohužel neumožňuje, aby byl rozpočet resortu školství navýšen tak, jak by potřeboval a zasluhoval," konstatoval Dobeš. Dodal, že škrty jsou nevyhnutelné. Školy příští rok mají dostat o více než miliardu korun méně. [celá zpráva]

Zhruba 32 miliard budou moci školy čerpat z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, z něhož je financován třeba vznik nových vědeckých center. O dalších sedm miliard si mohou školy žádat v rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, tyto peníze jsou určeny třeba na posílení spolupráce mezi vědeckými centry na univerzitách a firmami. Na tyto peníze ale nedosáhnou pražské univerzity, přičemž třeba Univerzita Karlova produkuje nejvíce vědeckých výsledků ze všech českých škol.

Dobeš proto jako kompenzaci pošle na pražské doktorandské programy alespoň 120 miliónů, které letos ušetřil snižováním byrokracie. Další miliardu chce ministerstvo rozdělit v rámci programu Excelence určeného školám s nejlepšími vědeckými výsledky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám