Hlavní obsah

Společnost RPG Byty přitvrdí na severu Moravy vůči svým nájemníkům

Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Společnosti RPG Byty se ve čtvrtek sešli v Ostravě s představiteli Moravskoslezského kraje, městské i státní policie, ale i s obyvateli 27 moravskoslezských obcí, ve kterých má RPG své byty.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na veřejné schůze ve dvou havířovských městských částech přišly stovky lidí. V Prostřední Suché byli mezi nespokojenými starousedlíky i místní Romové, kteří také nesouhlasí s možným přistěhováním nepřizpůsobivých obyvatel do města.

Článek

Zástupci RPG opakovaně před všemi odmítli informace putující krajem o údajném sestěhování romských občanů z jiných částí republiky do svých volných bytů. Zároveň realitní společnost informovala média, že bude ve spolupráci s obcemi a policií důrazněji postupovat proti svým nájemníkům, jejichž chování bude v rozporu s domovním řádem.

RPG: Problémové obyvatele třeba vypovíme z nájmu

„Dohodli jsme se v osmi bodech, jak budeme společně bojovat proti opakujícím se problémům s nepřizpůsobivými obyvateli našich bytů. V praxi to bude vypadat tak, že pokud se opakovaně dozvíme, že některý z našich nájemníků dělá problémy, tak zasáhneme a třeba jej vypovíme z nájmu. Dosud ale bylo složité tuto informaci získat. Lidé se totiž báli na někoho upozornit,“ popisoval mluvčí společnosti RPG Byty Petr Handl.

„Nyní budou moci zjistit informace o problémových nájemnících anonymně sociální pracovníci. Budeme moci i zkontrolovat počet obyvatel daného bytu. Díky výměně informací mezi policií se i dozvíme o opakovaném porušování nočního klidu u určitého nájemníka,“ vysvětloval Handl.

Dodal, že společnost je ochotna ve vyloučených lokalitách přispět i na instalaci kamerového systému. Pilotní projekt se chystá zprovoznit ve spolupráci s radnicí ve Slezské Ostravě ještě letos. Kamerový systém bude spuštěný zřejmě na konci listopadu v části Slezské Ostravy, v Kunčičkách. Napojený by měl být i na kamerový systém městské policie. Jedinou komplikací při zavádění  kamerového systému je dohoda s radnicemi, kdo bude financovat náklady na provoz.

Havířovský primátor slíbil zlepšení bezpečnosti

Problémem nepřizpůsobivých občanů se zabývají i některá města v Moravskoslezském kraji. Havířov například kvůli zhoršení bezpečnostní situace uspořádal tento týden veřejné schůze v městských částech Prostřední Suchá a Šumbark, kterých se zúčastnili i zástupci městské policie, Policie ČR či společnosti RPG Byty.

„Posílíme hlídkovou činnost strážníků, přestěhujeme služebnu městské policie v Šumbarku a zřídíme služebnu v Prostřední Suché, zlepšíme kamerový systém ve městě, protože nyní je funkčních zhruba jen šest kamer,“ řekl mimo jiné primátor Zdeněk Osmanczyk (ČSSD) na setkání se zhruba 350 občany v Prostřední Suché.

A přidal i informaci o připravované vyhlášce, která omezí noční provoz takzvaných hladových oken, ve kterých lidé nakupují jenom alkohol, a o rozdělení města na okrsky. „Myslím, že bychom měli taky zefektivnit práci asistentů prevence kriminality v terénu, zaměřit se na sběrny a intenzivněji prošetřovat majetkové poměry žadatelů o sociální dávky, aby se nestávalo, že si pro peníze přijedou v mercedesu se zlatými řetízky kolem krku,“ poukázal havířovský primátor.

Společnost RPG Byty vlastní celkem 44 tisíc bytů, a to převážně v Moravskoslezském kraji. V současnosti se volný počet bytů pohybuje kolem tří stovek.

Reklama

Výběr článků

Načítám