Hlavní obsah

Sněmovní výbor podpořil návrh státního rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny ve středu doporučil členům dolní komory, aby v prvním čtení podpořili návrh státního rozpočtu na příští rok. Miroslav Kalousek zároveň upozornil, že vzhledem k současné situaci na evropských trzích není možné vyčíslit případné dopady těchto otřesů na českou ekonomiku, a tím i na český rozpočet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Podle Kalouska stojí současná Evropa pravděpodobně před největšími problémy od druhé světové války. Uvedl, že pokud by vypukla systémová finanční krize, pak se velmi rychle přemění v krizi hospodářskou, což může českou exportní ekonomiku postihnout zcela zásadním způsobem.

"Žijeme v době mimořádné nejistoty a musíme být připraveni na všechny varianty," řekl Kalousek členům výboru. Ujistil je, že pokud by se vývoj ekonomiky kvůli návratu krize zásadně zhoršil, je vláda připravena přijít do Sněmovny s novelou zákona o státním rozpočtu.

NERV vypracuje alternativní scénáře

Kalousek požádal Národní ekonomickou radu vlády (NERV) o střednědobý výhled státního rozpočtu na roky 2012 až 2014 ve třech různých scénářích, které budou reflektovat možný vývoj v EU a dopad na příjmy státního rozpočtu.

"Požádal jsem v pondělí NERV, aby na expertní úrovni zpracovala střednědobý výhled rozpočtu pro roky 2012, 2013 a 2014 v konzervativním, krizovém a katastrofickém scénáři," uvedl ve středu ministr.

Konzervativní scénář by podle něj měl počítat s tím, že nenastane recese ekonomiky. Krizový scénář by měl reflektovat pokles hrubého domácího produktu o dvě až tři procenta. Katastrofický scénář by měl počítat ještě s horším vývojem, uvedl ministr.

Schodek rozpočtu má v příštím roce podle návrhu klesnout na 105 miliard korun proti letošním zhruba 156 miliardám. Z toho 101,3 miliardy mají pokrýt státní dluhopisy. Celkem by měl stát vybrat 1,085 biliónu korun, utratit by měl téměř 1,190 biliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám