Hlavní obsah

V budce v centru Prahy se můžete vykřičet ze svých problémů

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přímo v centru Prahy na Jungmannově náměstí vyrostla antistresová budka. Můžete se v ní vykřičet ze všech svých problémů. Navíc tím podpoříte dobrou věc.

Přijďte si vybít stres do pokřikující budky v centru PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Budka je hlavní atrakcí happeningu ke Světovému dni důstojné práce. Pokud si do ní zajdete vylít zlost, dáte tak svůj hlas dodržování pracovních i lidských práv při výrobě zboží. „České i nadnárodní firmy si musí uvědomit, že české spotřebitele čím dál tím víc zajímá, kde se ušilo jejich oblečení, vyrobily hračky nebo vypěstovalo exotické ovoce,“ říká Anna Lazorová, vedoucí programu Odpovědnost firem organizace NaZemi.

Foto: Novinky

Budka na Jungmanově náměstí.

Z výzkumů organizace NaZemi a jejích partnerských organizací v roce 2010 vyplynulo, že v některých asijských továrnách na outdoorové oblečení pracují dělníci až 16 hodin denně 6 dnů v týdnu. „Často nejsou propláceny přesčasy, továrny zadržují mzdy a dělníci se nesmějí sdružovat v nezávislých odborech,“ popisuje Anna Lazorová, která se výzkumu sama účastnila.

Organizace také podnikla průzkum na českém trhu mezi zahraničními i tuzemskými firmami, aby zjistila, které z nich znají a řeší podmínky v dodavatelských řetězcích. Výsledek byl zneklidňující – úplné minimum.

Foto: Novinky

Fotopetice složená z fotografií lidí, kteří si přišli zakřičet do budky.

Happening chce proto velkým firmám dokázat, že spotřebitelé chtějí kupovat eticky čisté zboží a volají po skutečné společenské odpovědnosti jednotlivých společností. V rámci kampaně se proto prostřednictvím budky sbírají hlasy spotřebitelů ve formě fotografií. Výsledná fotopetice bude předána českým i nadnárodním firmám ke Dni lidských práv 10. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám