Hlavní obsah

Jančík přihrál firmě obří zisky, ze skládky má zlatý důl

Právo, Jakub Troníček
Praha

Jedno sto korun ročně. Právě tolik platí společnost EkoMotol CZ podle zjištění Práva radnici Prahy 5 za pronájem zhruba patnáctihektarového areálu v těsné blízkosti motolské nemocnice. Pozemky jsou přitom velmi lukrativní, na základě povolení od magistrátu z letošní zimy už je totiž firma komerčně využívá jako skládku suti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skandály opředený bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

To podle Právem oslovených odborníků může přinášet pohádkové zisky. „Za nájem sto korun ročně je to doslova zlatý důl. Odhaduji, že roční výdělky se budou pohybovat minimálně v řádu miliónů korun,“ řekl k tomu např. poradce v oblasti nakládání s odpady Roman Němeček.

Ze smluv, které má Právo k dispozici, vyplývá, že pronájem pozemků získala společnost bez výběrového řízení v roce 2004 za 250 tisíc korun ročně, a to na 10 let s opcí na dalších deset. V roce 2006 pak bylo na základě dodatku k původní smlouvě nájemné sníženo na zmíněných sto korun ročně. Všechny dokumenty za Prahu 5 podepisoval její tehdejší starosta Milan Jančík (ODS).

Jednatel společnosti EkoMotol CZ  Jindřich Frýdl v neděli Právu řekl, že všechny smlouvy byly podepsány v souladu se zákonem. „Nájemné bylo snížené kvůli tomu, že firma má na pozemcích na vlastní náklady vybudovat sportoviště pro děti,“ uvedl Frýdl.

Problém ale je, že na místě zatím žádné sportoviště nevyrostlo a ani neroste. To ostatně připouští i nové vedení Prahy 5.

Rekultivace byla příliš náročná

„Dřívější vedení radnice v roce 2006 schválilo žádost společnosti EkoMotol CZ na snížení nájemného z důvodu nemožnosti realizovat účel nájmu pozemku, tedy dokončení rekultivace a vybudování sportovního areálu. Podle informací firmy byla rekultivace časově a materiálně náročná s ohledem na historicky nestabilní podloží Motolské skládky,“ konstatoval mluvčí Prahy 5 Luděk Sefzig. V současné době se na místě podle něj pouze dokončuje rekultivace a zabezpečení koruny skládky.

Společnost tedy žádné sportoviště zatím nevybudovala, zato ale dosáhla razantního snížení nájmu a letos v zimě také obdržela magistrátní povolení na ukládání odpadů z těžby, štěrku, kameniva, písku, betonu, tašek, cihel nebo zeminy.

Podle projektového vedoucího nevládní protikorupční organizace Transparency International Stanislava Beránka může jít ze strany bývalého vedení městské části o podezření z trestného činu „Připadalo by v úvahu porušení povinností při správě cizího majetku,“ řekl Právu Beránek s tím, že organizace se bude kauzou intenzivně zabývat. Tím, že městská část pozemky pronajala za neobvykle nízkou částku, totiž mohla přijít o milióny.

Jančíka se v neděli Právu nepodařilo sehnat, jeho spolupracovník pouze přes telefon vzkázal, že ke svým krokům se exstarosta prostřednictvím telefonu nevyjadřuje.

Současné vedení radnice podle svého mluvčího zvažuje, jak se pozemky budou v budoucnosti využívat. „Na základě nové koncepce rozvoje území pak bude smluvní vztah se společností EkoMotol CZ upraven,“ poznamenal Sefzig.

Současná smlouva firmy s Prahou 5 vyprší ke konci října 2014, povolení magistrátu k ukládání sutí platí do března stejného roku.

Kvůli svým aktivitám v čele radnice Prahy 5 byl kontroverzní exstarosta Jančík už obviněn, konkrétně ze zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s údajně neoprávněném postoupení pohledávek za nájemné Agentuře Praha 5. Státní zástupce ale v březnu letošního roku toho stíhání zrušil a uložil protikorupční policii, aby Jančíkovo obvinění lépe podložila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám