Hlavní obsah

Nečas i Drábek přijeli na Šluknovsko

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S napjatou situací na Šluknovsku se v pondělí na místě seznamuje premiér Petr Nečas (ODS). Při návštěvě, po níž dlouho volali místní starostové i občané, jej doprovází vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Do regionu zamířil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Nečas uvedl, že za problémy jsou mimo jiné i příliš štědré sociální dávky z minulosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas se starosty jedná o konkrétních návrzích na řešení napjaté situace, která v posledních týdnech eskalovala.

Zmínil například příliš štědrou sociální politiku, která nemotivovala lidi pracovat. Hovořil rovněž o potřebě zapojit dlouhodobě nezaměstnané do veřejné služby pro obec, i o tom, že vyplácení dávek má být podmíněno posíláním dětí do škol. Zmínil i potřebu vzniku centrálního registru přestupků.

Sociální problémy spojené s nárůstem kriminality vyvolaly několik protiromských demonstrací, do nichž se zapojili i pravicoví radikálové. Poslední z nich se uskutečnila minulou sobotu ve Varnsdorfu. [celá zpráva]

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Demonstranti na náměstí ve Varnsdorfu

Nečas, jehož návštěvu na severu Čech v neděli avizovala místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, v pondělí zavítá vedle Nového Boru i do do Rumburku a Varnsdorfu.

V Novém Boru se premiér setkal s vedením města i městské policie. Na programu měl i jednání se Sdružením novoborských matek a návštěvu baru, ve kterém došlo k mačetovému útoku. [celá zpráva]

Po jednání s novoborským starostou Jaromírem Dvořákem (TOP 09 a Starostové pro LK) premiér ocenil, že se místní obyvatelé nepřidali na stranu radikálů.

Ve Varnsdorfu premiér navštíví i jednu z ubytoven obývaných především Romy. V Rumburku by se měl setkat s představiteli Sdružení pro rozvoj Šluknovska.

Pomohl by centrální registr přestupků

Do Rumburku zamířil v pondělí i ministr práce a sociálních věcí Drábek. Rovněž on chce připravit společně s místní samosprávou návrhy na řešení situace. Lidem vadí například časté zneužívání sociálních dávek. Ministr například chce, aby nárok na dávky měly pouze rodiny, které posílají své potomky řádně do školy.

Jedním z diskutovaných témat by mohlo být vytvoření centrálního registru přestupků. Na jeho potřebnosti se v neděli ve vysílání České televize shodly zástupkyně koaličních stran i opoziční ČSSD. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám