Hlavní obsah

Stát bere Romům práci a pak se diví, říká starosta Nového Boru

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Bor

Kritika dopadající při demonstracích proti zvýšené kriminalitě v Novém Boru, Rumburku a Varnsdorfu na místní radnice míří podle novoborského starosty Jaromíra Dvořáka (TOP 09) špatným směrem. Jak v úterý řekl Právu, městské samosprávy v přetahované při řešení nárůstu kriminality a integrace Romů do majoritní společnosti tahají za kratší konec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nejrůznější vzdělávací kurzy a státní programy na integraci Romů do většinové společnosti se zcela minuly účinkem. Romové potřebují především práci. Tuto iniciativu by měl přebrat stát,“ myslí si Dvořák.

Stát ale podle Dvořáka nejen že nevytváří zakázky, které by přinesly nová pracovní místa pro nekvalifikované pracovníky, ale naopak ještě omezuje fungující opatření, díky kterým nezaměstnaní Romové mohou pracovat.

Málo míst pro veřejně prospěšné práce

Jako příklad dává znevýhodnění podmínek pro zaměstnávání lidí především na úklid města formou veřejně prospěšných prací (VPP), které finančně dotuje úřad práce.

„Měli jsme třicet lidí zaměstnaných na VPP. Téměř ve sto procentech tuto práci vykonávali místní Romové. Maximální počet míst VPP nám byl letos snížen na čtrnáct, posléze navýšen alespoň na devatenáct pracovních míst,“ řekl novoborský starosta.

Úřad práce podle něj v polovině roku změnil i podmínky smlouvy a město musí nově při zaměstnávání lidí na VPP vynakládat vyšší částku na spoluúčast.

Se superúřadem další nejasnosti

„Kvůli nejasnostem se vznikem nového superúřadu jsme ještě tento týden neměli podepsané smlouvy s dalšími pracovníky VPP, kteří mají nastoupit od září,“ kritizuje přístup státní správy Dvořák.

Také v novém zákoně o zaměstnanosti, který má platit od ledna 2012, je podle něj celá řada chyb a nejasností. Snažil se na to upozornit své stranické kolegy v Poslanecké sněmovně. Žádal je o odklad účinnosti, ale bez výsledku.

„Je to paradoxní. Zaměstnávání a řízení pracovníků VPP převezme úřad práce, který na to není personálně připraven. Nevím, jak úředníci v České Lípě budou vědět, kam mají pracovníky poslat na úklid,“ neskrývá rozčarování starosta.

Jeho obavy mírní ředitelka českolipského úřadu práce Zdeňka Cibulková. „Sejmeme z měst organizační složku. S městy budeme komunikovat i nadále. Mimo jiné o tom, na jakém místě budou pracovníci VPP potřeba,“ uvedla Cibulková.

Podle jejích slov se města také mohou dočkat většího počtu míst VPP, úřad již obdržel pro dotovaná pracovní místa další finanční prostředky. „Slibovat, že se dostaneme na počty zaměstnanců VPP jako v loňském roce, ale nemohu,“ podotkla Cibulková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám