Hlavní obsah

Česko rozpalovala rekordní vedra, byl nejteplejší den roku

Právo, Novinky, orh, vm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku v pátek padaly na většině míst opět teplotní rekordy. Nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde naměřili 36,1 stupně. Na nejstarší měřící stanici v pražském Klementinu meteorologové zaznamenali 31,6 stupně Celsia, což představuje rekordní teplotu pro tento den od roku 1992, uvedl pro Novinky meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Borovička.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Praha zažívá vedra už od minulého víkendu. Snímek je z Klárova.

Článek

ČTK původně vydala informaci, že se v Klementinu jedná o 29 let starý rekord.

Pátek byl zřejmě vůbec nejteplejším dnem celého roku.

Na jižní Moravě počasí již čtvrtým dnem za sebou lámalo teplotní rekordy. Ty padly na pěti měřicích stanicích v kraji, sdělila ČTK Jitka Kučerová z brněnského Českého hydrometeorologického ústavu. V regionu v pátek bylo opět nejtepleji v celé ČR, a to ve Strážnici na Hodonínsku, kde naměřili 36,1 stupně. Tím byl překonán o 0,6 stupně Celsia rekord pro tento den ve Strážnici z roku 1992.

Všech pět rekordů pro 26. srpna dosud držel právě rok 1992. V Brně-Žabovřeskách v pátek naměřili 35,5 stupně, což je o 0,4 stupně víc než před devíti lety. V Brně-Tuřanech 35 stupňů, tedy o 0,3 stupně víc.

Rekordy padly i v Brodě nad Dyjí, v pátek tam naměřili 35,7 stupně, a v Protivanově (31,5 stupně.)

V Českých Budějovicích bylo 34,3 stupně

V Českých Budějovicích padl teplotní rekord z roku 1992, kdy bylo 26. srpna 32,6 stupňů Celsia. Meteorologové nyní naměřili 34,3 stupně.

„Pátek je pravděpodobně nejteplejším dnem letošního roku a znamenal i vrchol letošního léta. Tato teplota pro České Budějovice je opravdu vysoká. Je o 8 až 9 stupňů Celsia vyšší než je dlouhodobý průměr pro tento den,“ řekl Právu českobudějovický meteorolog Gustav Sysel.

Dále poznamenal, že nejtepleji je na jihu Čech v Byňově u Nových Hradů, 35,4, a na většině jihočeských meteorologických stanic padly denní rekordy. Vysoké teploty jsou i na Šumavě, v Lenoře 30,5 a na Churáňově 29 stupňů Celsia.

V Olomouci naměřili 34,4 stupně

V Olomouci odpoledne naměřili meteorologové 34,4 stupně. Tropické teploty tak pokořily dosavadní rekord, který pocházel z roku 1992. Vedra potrápila obyvatele i v ostatních částech Olomouckého kraje. Podle odborníků však rekordy na jiných místech regionu již nepadly. ČTK to řekl Petr Drobek z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

"Dosavadní rekord z roku 1992 v Olomouci činil 33,6 stupně," uvedl. V Přerově se teplota vyšplhala na 33,3 stupně. K rekordu z roku 1992 však chyběly tři desetiny stupně. "V roce 1992 padlo hodně rekordů i v jiných dnech, byl to poměrně teplý rok," dodal meteorolog.

V Karlovarském kraji padly v pátek k 16. hodině dva rekordy. „V Krásném Údolí bylo 30, 3 stupně, což je o tři desetiny více než rekord z roku 2001 a v Šindelové neměřili 29,1, přičemž v roce 2001 tam byla rekordní teplota 26,8,“ uvedl pro Právo pracovník plzeňského hydrometeorologického ústavu.

V Rakousku v pátek padl teplotní rekord pro 26. srpen, když v dolnorakouské obci Waidhofen an der Ybbs naměřili 38,3 stupně Celsia. Tropické teploty panovaly ale i ve zbytku země. Ve Vídni meteorologové naměřili 36,7 stupně.
Podle odborníků na počasí citovaných agenturou APA naměřilo dnes 204 z 246 rakouských meteorologických stanic teploty přes 30 stupňů Celsia. Například v Salcburku bylo 34,3 stupně, ve Štýrském Hradci 33,9 a v Innsbrucku 33,7 stupně.
Podobná vedra panují podle agentury MTI také v Maďarsku, kde teplotní rekordy padaly už ve čtvrtek. V Budapešti naměřili 38 stupňů Celsia, čímž byl jasně překonán dosavadní městský rekord z 25. srpna 1890, kdy bylo 34,6 stupně. Celomaďarské maximum pak zaznamenali v obci Csávoly, kde bylo dokonce 39,2 stupně.
Zdroj: ČTK

O víkendu se má ochladit

Teplotní rekordy padaly v Česku po celý týden. Právě opět v Českých Budějovicích bylo v úterý naměřeno 35,4 stupně Celsia, což je nejvyšší teplota za posledních 127 let. [celá zpráva]

Vlna veder vyvrcholí v pátek. Na Moravě se mají objevit bouřky. V Čechách by horka měla skončit v pátek večer, na Moravě a ve Slezsku prodloužil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varování před vysokými teplotami až do noci ze soboty na neděli. O víkendu se postupně výrazně ochladí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám