Hlavní obsah

Obec Velká Lečice už měsíc neúřaduje

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Lečice

Přesně měsíc je zapečetěný obecní úřad ve Velké Lečici na Příbramsku a neúřaduje se tu. Po rozporech ve vedení obce, odvolání starosty a rezignaci více než půlky zastupitelů je obec v takřka rozkladu. Neplatí za došlé faktury a narůstá dluh, nikdo neví, kdo má obec zastupovat, kdo za ni má jednat.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Velká Lečice na Příbramsku

Článek

„Snad se to rozlouskne v úterý, nebo ve středu. Ti, co rezignovali, tak tvrdí, že rezignaci poslali v pátek, ale ještě nedorazila. Ovšem jedině s písemnou rezignací můžou nastoupit do zastupitelstva zvolení náhradníci. Jinak by se asi musely konat nové volby a obec by do té doby řídil nějaký správce z ministerstva vnitra,“ řekl Právu odvolaný starosta Josef Němec (bezp. za Sdružení nez.kand. Velké Lečice).

Toho před měsícem odvolali údajně kvůli neoprávněnému zásahu do počítače. „Jenom jsem si tam nechal nainstalovat program, aby mi chodily e-maily i domů, abych to stihl vyřizovat, protože na úřadu jsem jen pár hodin týdně,“ hájil se Němec. Vzápětí po jeho odvolání ale rezignovali z vedení obce ti, kdo odvolání starosty spunktovali.

V zastupitelstvu, které má být sedmičlenné, zůstali tři lidé a za místostarostu, který rezignaci napsal na účtenku z hospody, nastoupila jedna náhradnice. „Bylo to na účtence z hospody, ale i to se dá považovat za písemnou registraci,“ uvedl jeden z těch, kdo v zastupitelstvu zůstali, Josef Beran (bezp. za Sdružení nez. kand.). Zbylí zastupitelé pak nechali úřad zapečetit.

„Z minuty na minutu odešla i účetní, ale nikomu nepředala peníze z pokladny, uzávěrku účetnictví, žádné dokumenty. Jen dala klíče a výpověď do rukou bývalého místostarosty a odešla,“ řekl Němec. Ten hodlá na úřad vstoupit jedině po auditu a kontrole účetnictví. „Pokud budeme zase kompletní zastupitelstvo, pak už máme domluvené auditory a za týden se může zase začít s normálním provozem obce. Jinak nevím, nejspíš by musely být nové volby,“ dodal Neměc.

Reklama

Výběr článků

Načítám